Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Okurková sezona přeje cuketám i štíhlým postavám

Okurková sezona přeje cuketám i štíhlým postavám

19. 8. 2011 - Dnešním článkem se povážlivě dotkneme okurkové sezony, ne však té novinářské, kdy není o čem psát. My se budeme doslova brodit záhony plných okurek a cuket – obě plodiny totiž dokážou divy – zajistí tělu krásu a štíhlost, navíc chutnají v mnoha podobách. Zejména cuketa je doslova kuchyňský univerzál!

S plnou igelitkou se ze zahrady vracím zhruba co třetí den. S patřičným vzrušením odhrnu velké zelené listy a hledám šťavnaté poklady, které miluji nejen já, ale také můj domácí mazlíček – morče, které se s vděčností a neustálou chutí vrhá po dužině i po slupkách. Mamka umí ten nejlepší salát na světě a taťka pyšně ukazuje na desítky zavařených sklenic a na kvašáky, které si hoví v kuchyni v kameninové nádobě. Zkrátka okurky můžeme všichni a je jedno, zda jsou kvašené, sterilované či v salátu. Okurková sezona přeje i cuketám, ke kterým si cestu teprve hledám. Před pár lety obsadily tykvovité plody nemálo českých kuchyní a grilů, jen já jsem s jejich konzumací lehce pozadu. Dnešním článkem se pokusím o nemožné – zlomit nejistotu a nedůvěru vůči tykvím.

Štíhlé okurky zajistí štíhlou linii

Když už jsme si přinesli okurky domů, nabízí se nám několik možností jejich zpracování. Ve velké míře také záleží na odrůdě - zda se nám na stole ocitla okurka hadovka čili salátovka, nebo mámetašku plnou nakládaček - bradavičnatých a lehce pichlavých plodů dorůstající maximální délky 12 až 15 centimetrů. Hadovka je oproti nakládačkám doslova nekonečná, však se také doporučuje výhradně do salátů a k okamžité spotřebě.

Okurky nakládačky zasvětily svůj život zavařování, kvašení, v ojedinělých případech s nimi můžeme naložit jako s hadovkami. Znalci odliší vůni a chuť, avšak obsah vody a vitamínů je zhruba na stejné úrovni. Okurky jsou ideální pokrm na léto, dokáží přehřátý organismus překvapivě dobře zchladit a doplnit chybějící tekutiny, navíc jejich konzumací přijmeme jen pár kalorií. Je to tedy ideální zelenina pro všechny, kdo chtějí získat, případně si udržet štíhlou linii. Přesto ale nejsou okurky pro všechny – mají lehce nadýmavé účinky a to zejména tehdy, pokud nejsou dostatečně rozkousané. Jejich konzumaci by měli omezit i lidé, kteří mají problémy se žlučníkem či trpí střevními či žaludečními problémy, stejně tak se to týká pacientů s průjmovým onemocněním. Je však důležité upozornit ještě na jednu důležitou skutečnost a tou je velmi malý obsah vitamínů a minerálních látek. Tzv. okurkovou dietu, kdy tělo přijímá pouze jeden druh zeleniny či ovoce,doporučují lékaři praktikovat pouze krátkodobě, nejvýše však jeden až dva dny!

Pár tipů pro lenochy

I když nejsou okurky nutričně nadupané a jsou kaloricky velmi chudé, i tak nám dokážou náš život obohatit. Zejména ženy mají dostatek zkušeností s různými okurkovými maskami, díky kterým se pyšní napnutou pletí a jiskrným pohledem. Okurky navíc pomáhají povzbudit ledviny, omezují buněčné bujení a působí hojivě na pokožku. Proto pokud se na naší pleti objevily drobné záněty či nás trápí oteklé oči, sáhněme po okurce, nakrojme si plátky a přiložme na postižené místo. Rázem budeme cítit zklidnění a výrazné zlepšení stavu! Přesuňme se ale z koupelny do kuchyně a vytvořme si takové malé virtuální okurkové menu. Co vlastně můžeme s okurky podniknout? Spoustu zajímavých receptů, a to jak za studena, tak za tepla.

Těm, kdo jsou líní a vrhají se do okurek začerstva a minimálním úsilím, doporučujeme různé tvarohové pomazánky, okurkové saláty jen tak či s přidáním smetany, a pokud toužíte po tzatziky, přidejte do strouhaných okurek česnek a jogurt. Okurky jsou vděčnou dekorací různých chlebíčků či sendvičů, stejně tak si můžete z vodnatých plodů připravit osvěžující studenou polévku. A jestli už vás nudí tradiční a neinvenční krájení na kolečka, zkuste zatočit s nudou a vykrojit si třeba okurkovou spirálu. S pomocí speciálního kuchyňského pomocníkadosáhnete neuvěřitelného tvaru podlouhlých druhů zelenin, po kterých se rázem slehne zem.

Domácí Fruta

Stejně jako existují na světě líní a pohodlní lidé, žijí mezi námi i věční experimentátoři a vyznavači časově náročnějšího zpracování surovin. Kdo se dokáže obrnit trpělivostí a touží po vlastních kyselých či kvašených okurkách, může se směle pustit do práce. To, že bude domácnost vypadat jako po boji, že se budou ve dřezu hromadit kila okurek a bytem se bude plazit pach sladkokyselého nálevu, to jsou jen drobné maličkosti. Ono totiž vlastnit zásobu sterilovaných okurek, které chutnají skvěle téměř ke všem pokrmům vyjma moučníků, případně kvašáků, ke kterým se s oblibou pije vodka, je v dnešní době mnohdy předražených potravin skvělý tah!

Ostatně ještě tento měsíc se budeme v samostatném článku věnovat tématu zavařování, proto pokud máte nějaké tipy či skvělé „babské“ rady, můžete je zařadit do komentářů pod článkem. A kdo si není jistý výsledkem a přesto se bez kyselých okurek neobejde, měl by zkusit pravé znojemské okurky. S nadsázkou by se dalo říct, že se jedná o české národní bohatství, které lze jen stěží napodobit!

Co je to cuketa?

Odborně je cuketa kultivar jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná, která pochází ze Střední Ameriky.Vlastní cuketa, tak ji povětšinou známe, vznikla šlechtěním v Itálii, odtud také pramení názvy cukína, zuccha, zucchine, zucchini či zucchetti. Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná pořádně silnou okurku. Slupka cukety je hladká, lesklá a tvrdá, naopak dužina je velmi měkká a lze v ní rozpoznat velké množství semen. Ačkoliv se cuketa velmi podobá okurkám, má oproti nim hned několik výhod. Cukety jsou velmi odolné a netrpí mnoha škůdci ani chorobami, jen vzácně padlím okurkovým či typickými cuketovými virózami. Další výhodou je její kuchyňská univerzálnost, a to doslova, protože s cuketou můžete naložit prakticky jakkoliv a vždy bude skvělá. A to jsem právě před lety nevěděla… Za nás se cuketa připravovala jen jako řízek smažením v trojobalu, případně se z ní upekl koláč. Kdybych tehdy věděla, že se dají s cuketou dělat doslova kulinářská kouzla, nejspíš by můj vztah k silnější okurce doznal velkých změn.

Sladká i slaná, teplá i studená

Na úvod je nutno poznamenat, že se cuketa podává, na rozdíl od okurek, výhradně tepelně upravená. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak velmi snadno přejímá chuť přísad, proto rozhodně nešetřete kořením anebojte se používat výrazných ingrediencí, jako je například česnek. Jak tedy naložit s cuketou? Jak jsem již zmínila v předešlém odstavci, velmi dobrý a také vděčný recept se ukrývá ve smažené cuketě. Plod jednoduše oloupete, nakrájíte na zhruba 1 cm silná kolečka a obalíte v trojobalu, případně v pikantním těstíčku. Jestliže rádi experimentujete se zapékanými pokrmy, právě cuketa je pro tento druh jídla jako stvořená. Velké oblibě se také těší tzv. cukeťáky, smažené placky ze strouhané cukety a přísad, které jsou typické pro bramboráky. S cuketou můžete směle na gril, stejně tak ji můžete zbavit dužiny a naplnit ji pikantními pomazánkami či náplněmi a dát ji zapéct. A jestli hledáte inspiraci pro studenou či teplou polévku, sáhněte právě po cuketě. Přidat můžete víno, těstoviny či dokonce houby. I když je cuketa zelenina jako poleno, stejně jako rebarboru ji můžete využít do moučníků. Takovácuketová buchta potěší každého a překvapí svou šťavnatostí. Rozhodně vyzkoušejte!

Výsledek - cuketa přijata!

Co by vás nebo spíše mě mělo přinutit k vyšší konzumaci cukety? Rozhodně by nebylo od věci zmínit obsah živin, případně příznivé účinky na lidské zdraví. Disponuje vůbec cuketa něčím takovým? Ale jistě, cuketa má velmi nízkou kalorickou hodnotu, zato má vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny a trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu i dny. Má dokonce i protirakovinné účinky, a zejména slupka mladých plodů obsahuje dostatek karotenů a hořčík. Stejně jako okurka je vhodná při zeštíhlujících dietách a její zařazení do jídelníčku zlepšuje peristaltiku střev.

Zajímavosti ze světa okurek a cuket

· Okurka je také neformální označení pro londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe.

· Za typickou hořkost konců okurek může látka cucurbitacein, která chrání před napadením škůdců a působí jako přirozený insekticid.

· V 60. letech minulého století se podařilo vyšlechtit odrůdy tzv. nehořkých okurek.

· Při koupi okurek sledujte zejména špičku plodu – nesmí být měkká, případně nahnilá.

· Znojemské, Bzenecké a Všetatské – tři nejznámější národní receptury sterilovaných či kvašených okurek.

· Trápí vás stres? Zakousněte se do okurek a podle kulinářské magie byste měli pocítit okamžitou úlevu a klid.

· Častá sklizeň u cuket vede k tzv. opakované plodnosti.

Čím krájet? Keramikou

Jak ale zeleninu krájet, případně ji zbavit slupky tak, aby neztratila i to málo vitamínů, které obsahuje? Pokud je to možné, vyhněte se ocelovému ostří a raději si pro tyto účely (krájení ovoce a zeleniny) pořiďte kuchyňské potřeby s keramickými čepelemi. Je jedno, zda si pořídíte kvalitní keramické nože či přímo škrabku, důležité je, že si plod zachová své nutriční látky a bude déle svěží. Ostatně, zdraví máte jen jedno, tak si ho chraňte!

Foto a text: www.vseovareni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz