Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Není káva jako káva a není čaj jako čaj. Co třeba ty z Brazílie?

Není káva jako káva a není čaj jako čaj. Co třeba ty z Brazílie?

10. 4. 2015 - Brazilská kuchyně, to vskutku není zrovna časté téma. Co už se ale těší větší slávě je Brazilská káva, lahodný životabudič prvotřídní kvality. A právě na otázky o brazilské kávě, čaji, kuchyni a v neposlední řadě i samotné Brazílii nám poví více paní Helena, která provozuje s manželem Lukášem e-shop Moje Brazílie, kde si nejen tu nejlepší brazilskou kávu a čaj můžete koupit.

Brazilská káva, indická káva, jemenská káva… a to je jen malý zlomek. Jaký je mezi nimi, tedy kromě původu, zásadní rozdíl? Lidově řečeno, kde je zakopán pes?

Nabízí se odpověď, že každá káva je charakteristická v závislosti na půdě, podnebí a nadmořské výšce místa, kde se pěstuje. Důležitou roli hraje také způsob zpracování.

My upřednostňujeme vysokohorské myté Arabiky, jejíchž hlavním producentem je Brazílie. Kávy chutnají svěže, ovocně a jsou více kyselé nežli kávy odjinud zpracované jinými metodami.

Jakou kávu přesně nabízíte Vy?

Prodáváme výhradně čerstvě pražené brazilské 100% Arabiky. Spolupracujeme s českými pražírnami a dbáme na to, aby se do našich šálků a k našim zákazníkům dostala pouze káva nejvyšší kvality.

A jaká je Vaše nejoblíbenější?

(smích) V tom se naše názory rozcházejí. Lukáš pije rád výraznou kávu s nižší kyselostí jako například pověstnou Fazendu da Lagoa a já mám raději holčičí kávu s nádechem oříšků a čokolády. Něžnému pohlaví tedy mohu upřímně doporučit Sweet Blue a Matiqueira de Minas.

Můžete našim čtenářům povědět něco o pražení kávy? Co to obnáší a co všechno se vůbec musí člověk naučit, aby ji mohl pražit?

A priori nutno zmínit, že my kávu nepražíme.Myslím, že pražit může v podstatě kdokoliv, kdo si našetří na kvalitní pražičku. Soudě z toho, co jsem viděla, bych řekla, že pražení je výsledkem intuice a osobních preferencí. Můžete pražit světle, tzv. seversky, tmavě po italsku anebo něco mezi tím. Zajímavé je, že naši rodiče, odchovaní STANDARD směsí, si těžko zvykají na jinou než přepraženou kávu. Pražírny proto často reagují na poptávku zákazníků a kávu přepražují i přesto, že tím do ní vnáší hořkou dominující chuť.

Brazílie ale není jen káva. Na svém e-shopu nabízíte i brazilský čaj. Čím se tedy vyznačují čaje z Brazílie?

Většinu lidí napadne při zmíňce o brazilském čaji maté. Maté je ve skutečnosti bylina a pije se především v okolních státech jako Paraguayi a Uruguayi. To, čím Brazílie ve skutečnosti vyniká mezi čaji, jsou čaje, nebo spíše odvary, z kůry stromů v Amazonii, která se rozkládá z největší části na území Brazílie. Lapacho, catuaba, jatoba a vilacora mají bohaté léčivé účinky a pravidelným popíjením mohou výrazně zlepšit zdravotní stav.

Čaj jako takový se v Brazílii pěstuje spíše ve větším množství a nižší kvalitě v nižších polohách kolem Sao Paula.

Foto: Jatobu a Catuaba

Jaký byste Vy osobně doporučila ostatním?

Každému jiný podle toho, co ho nejvíce trápí :-)

Nesetkala jsem se třeba ještě s nikým u nás, kdo by prodával jatobu. Tento malý zázrak slouží nejen k hojení ran, ale i léčbě všeho možného. Astmatu, kapavky, křečí, respiračních onemocnění, vředů v ústech či v žaludku, zácpy, černého kašle, úplavice, zažívacích potíží, problémů s prostatou, kašle a zánětu a tak dále a tak dále. Velmi zajímavý je také odvar z kůry catuaby. Catuaba působí jako afrodiziakum a krátce po požití většina lidí cítí mravenčení podél páteře a smyslný pocit po celém těle. Prokrví se genitálie a kůže pohlavních orgánů je citlivější. To může vést k posilnění a prodloužení erekce a tím se zvyšuje i sexuální vzrušení a dostavují se silnější orgasmy. Všeobecně se o těchto čajích málo ví, a proto chceme při příležitosti brazilské části festivalu Culturea nabídnout jejich ochutnávku, aby si lidé mohli spojit tyto informace i s konkrétní chutí.

Foto: Catuaba

Tak na to už se těšíme. Doposud jsme se ale bavily jen o brazilských teplých nápojích… co byste nám ale mohla povědět o jídle? Co je alfou a omegou brazilské kuchyně?

Já jsem žila na severovýchodě, který je oproti bohatému jihu chudý a hlavní roli v gastronomii hrají fazole. Nejoblíbenější je feijoada, což je vlastně takový eintopf z vysušeného hovězího, vepřového, klobásy a fazolí. Fazole se připravují i na sladko a k vidění je i fazolová zmrzlina.

Mě zaujalo nejvíc právě to vysušené hovězí. Maso se musí před přípravou vařit ve vodě, aby se zbavilo přebytečné soli a má výraznou specifickou chuť.

Asi nemusím zmiňovat širokou nabídku exotického ovoce a nutno dodat, že mango, které si sami utrhnete ze stromu, chutná a vypadá úplně jinak než to, které se po dlouhé cestě dostane na pulty supermarketů.

Jak už jste zmínila, vy sama jste Brazílii navštívila. Co vám z ní nejvíce utkvělo v paměti?

Těch dojmů je tolik, že by vydaly na samostatnou knihu. Říká se, že opravdový zážitek je silný zážitek bez ohledu na to, jestli je pozitivní nebo negativní. Poznala jsem krásu brazilské přírody, ochutnala nespočet exotických jídel, potkala výjimečné lidi, ale také jsem viděla matky s dětmi, které nemají kde spát a co jíst a musela jsem čelit několika přepadením. Vycházelo to jedno přepadení na dva měsíce.

To zní dost nebezpečně. Chystáte se Brazílii ještě navštívit? Pokud ano, co byste chtěla vidět tentokrát?

Doufám, že až děti trochu povyrostou, zajedeme do Brazílie s celou rodinou. Předně bych se ráda podívala opět do Salvádoru, abych si mohla nostalgicky zavzpomínat, a pak mám v plánu pít méně caipirinhy a více cestovat. Těším se do Brazílie hlavně proto, abychom navázali další obchodní spolupráci a mohli náš obchod obohatit o další jedinečné řemeslné výrobky. Mám již několik tipů a ty budou vyžadovat osobní kontakt.

Váš e-shop je, jak už název „Moje Brazílie“ napovídá, orientovaný výhradně na brazilské produkty. Proč zrovna tato země? Jak jste se k tomu vlastně dostala?

Studovala jsem jeden rok na vysoké škole v brazilském Salvadoru a za tu dobu jsem se naučila výborně portugalsky a dokonce s bahijským přízvukem. Tato zkušenost mě natolik ovlivnila, že jsem ještě dlouho po návratu vyhledávala cokoliv brazilského. Když manžel minulý rok kvůli zranění ruky odešel ze zaměstnání, stáli jsme před rozhodnutím, kudy dál. On přišel s nápadem otevřít e-shop a dovážet zboží s Brazílie. Otevřeli jsme jej letos v lednu a máme jenom spokojené zákazníky, kterých si velmi vážíme.

Je něco, co byste nám ještě ráda na závěr řekla?

Até logo em Zlin! (Uvidíme se ve Zlíně!)

Děkujeme za rozhovor.

Pokud jste brazilskou kávu nebo čaj ještě neměli to štěstí vyzkoušet, určitě se přijďte podívat 29. dubna na zlínský zámek, kde bude probíhat brazilský den multikulturního festivalu Culturea. Pokud Vás ale lákají i jiné delikatesy, stavte se už 28. dubna, který celý zasvětíme labužnické Francii.

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.culturea.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz