Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

PRVNÍ POZNATKY Ze zavedení EET do praxe

PRVNÍ POZNATKY Ze zavedení EET do praxe

8. 12. 2016 - Asociace hotelů a restaurací monitoruje rozběh elektronické evidence tržeb, který byl zahájen 1. prosince 2016. AHR ČR prosadila změnu režimu DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje v restauracích, tedy 15% (původně základní 21%). Jde o návrat zpět k původnímu zdanění.

  • AHR ČR je i nadále proti jakýmkoli výjimkám v EET, které představují pouze diskriminaci jedné skupiny podnikatelů. Každá výjimka pouze zhoršuje rovné podmínky na trhu.
  • Technicky je systém EET zatím funkční a bez zásadních problémů na straně Finanční správy.
  • Obor pohostinství silně poškozuje negativní kampaň MF, která staví podnikatele na úroveň zlodějů – přičemž pohostinství není na prvním místě ve statistikách odhadované šedé ekonomiky, dle samotné analýzy MF.
  • Ministr financí opakovaně přislíbil snížení daňového zatížení v případě zavedení EET, AHR ČR již díky poslancům ČSSD předložila třikrát návrh na snížení sazby DPH na 10%, vždy s negativním stanoviskem vlády. Daňové zatížení je u nás jedno z nejvyšších v EU, přitom úroveň šedé ekonomiky se pohybuje na úrovni Německa – 12%.

 

První zkušenosti:

  • Náklady na zavedení EET pro malou restauraci na venkově s omezenou kuchyní a cca 30 místy u stolu tvořily více než 15 000,- Kč. V restauraci v krajském městě postavené na gastronomii, s celotýdenním provozem a 90 místy u stolu, se pohybují náklady na zavedení EET na úrovni 35 000,- Kč.
  • V některých místech je nutné posílit internetové připojení, což přináší další náklady
  • Z Havlíčkova Brodu hlásí podnikatelé, že v samotném městě ukončilo provoz již k dnešnímu dni 6 restaurací, v okolních pěti obcích ukončila činnost další 4 pohostinství.
  • 03077-beef-stew-314973__340.jpg
  • Důvodem není samotné EET, ale všechny další regulace a náklady – jen provoz jedné televize stojí ročně 8 000,- Kč, připravuje se zákaz kouření, pro provozovatele restaurací těžko pochopitelná a proveditelná pravidla z novely potravinového zákona, silná konkurence ze strany spolkových kluboven – Sokolové, požární zbrojnice a další, které fungují jako neoficiální a zcela neregulované restaurace.
  • Samotný systém EET funguje, problémy nastávají spíše s připojením
  • Zkušenosti z hotelového provozu – pražský hotel o více než 200 pokojích testoval bez problémů systém již v listopadu, dnes hladký průběh do 8:45, s přibývajícími hosty se však systém začal zpomalovat, důvodem může být nárůst transakcí a síla připojení k internetu. Náklady na zavedení EET přesahují 300 tis. Kč.
  • Nevyřešený je problém se zaměstnanci – pokud zaměstnanec záměrně neeviduje tržbu, současný zákoník práce nedává moc možností, jak následně vymáhat způsobenou škodu – například sankce za porušení povinnosti evidovat tržby. AHR ČR v této souvislosti vytvořila pro své členy vzor vnitřního předpisu, který zavazuje zaměstnance k větší odpovědnosti v případě porušení nařízení, hotely prováděly školení zaměstnanců k EET.
  • Řada restaurací zvyšuje ceny a promítá do nich náklady spojené s EET, restaurace v jižních Čechách očekávají přesun turistů ke stánkovému prodeji, kterému byly uděleny výjimky a ceny zvyšovat nemusí – markantně se to bude týkat například vodácké klientely podél řek, kde je mnoho restaurací, ale také stánků s občerstvením.
  • 03077-cafe-1699126__340.jpg
  • Text: Asociace hotelů a restaurací, foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz