Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Je tu masopust! Maškarní průvody, vodění medvěda a zábava plná tradic

Je tu masopust! Maškarní průvody, vodění medvěda a zábava plná tradic

13. 2. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA – Maškarní průvody, všeobecné veselí, vodění medvědů. Východní Morava ožije masopusty neboli fašanky, ostatky či končinami. Bujará tradice má v regionu stále řadu příznivců.

Velké zážitky nabízí už 25. ročník festivalu masopustních tradic „Fašank 2012“, potrvá až do úterý 21. února ve Strání na Uherskohradišťsku. Na pátek 17. února je od 18 hodin připraven v místní základní škole program s názvem Od svítání do svítání aneb co všechno se může stát za jeden den v podání dětí, folklórních souborů a občanů. Od 20 hodin na něj naváže Beseda u cimbálu s CM Strýci.
Páteční program může být ale brán i jako ochutnávka na ten sobotní, který bude opravdu pestrý a začne už ráno v 8 hodin a skončí až hodinu po půlnoci. Připravena bude například prohlídka Moravských skláren Květná, zabijačkové hody, fašankové obchůzky souborů, scénická vystoupení nebo beseda u cimbálu s výukou tanců.
Fašankem bude žít Strání i v neděli, kdy v 14:30 začne v Květné dětský karneval, v 17 hodin přijde na Zámečku na řadu beseda u cimbálu a ochutnávka slivovice.

Na většině míst bude hlavním masopustním dnem sobota 18. ledna. Zlín ožije stále oblíbenějším Lešetínským fašankem, ten napíše v ulici Lešetín I. už osmou kapitolu své historie. Veselice začne v 10 hodin. „Kromě tradičního maškarního průvodu můžete shlédnout i pochovávání basy a vyhlášení soutěže o nejlepší masku. Všechny děti, které se zapojí do průvodu a přijdou v masce, dostanou dárky,“ ubezpečili organizátoři z občanského sdružení Lešetín Zlín a Hospůdky U Kovárny. K dispozici bude pivní stan s občerstvením, ve kterém vystoupí folklorní soubory a hudební skupiny, k ochutnání bude domácí zabíjačka, své umění předvedou umělečtí kováři a další řemeslníci.

V ulicích Janovic na Kroměřížsku zase bude možné potkat medvěda a to ve společnosti průvodu v maskách, akce začne v 8:30. V Sulimově na Kroměřížsku začne ostatková pochůzka ve 14 hodin, sraz masek bude o čtvrt hodiny dříve u hasičské zbrojnice. „Zveme všechny, aby se do průvodu zapojili. Pokračovat budeme od 19 hodin, kdy bude v hospodě posezení s harmonikou. Ve 21 hodin proběhne 3. ročník pochování basy,“ prozradil za organizátory Jaroslav Ševčík.

Vodit medvěda budou i v další obci Rusava na Kroměřížsku, ale i v Machové na Zlínsku.

V Březolupech chystají tradiční pochůzku masek, od 20 hodin se bude v místní víceúčelové hale za hudebního doprovodu Hradčovjanky pochovávat basa.

V Uherském Brodě se fašank uskuteční v neděli 19. února. V programu nechybí obchůzka městem s pochováním basy, veselý průvod barevných masek, umocněný pásmem písní a tanců místních folklorních souborů. Masopustní průvod vyrazí ve 13.30 od Domu kultury. Pochovávání basy se uskuteční v 16 hodin v zahradě Panského domu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz