Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

VŠE O PEČENÍ: Jak na špinavou troubu a plechy?

VŠE O PEČENÍ: Jak na špinavou troubu a plechy?

27. 02. 2017 - Hospodyňky, které čistí troubu po každém pečení, by měly dostat metál. Větší otrava totiž neexistuje. Ty ostatní musejí jednou za čas, chtě, nechtě, popadnout čisticí prostředky a zašpiněnou troubu pořádně vypulírovat. Jak si tuto nepříjemnou a náročnou práci ulehčit?

Připáleniny na stěnách a roštech je nejlepší potřít hadrem nebo houbičkou namočenou v octu a pak rozehřát troubu na asi 160 °C. Po vychladnutí by měly jít bez potíží odstranit. Lepšího efektu je možné docílit, když do trouby vložíte pekáč s malým množstvím vody, která se začne odpařovat a zjemní nánosy. Na připálené dno trouby skvěle funguje babská rada. Spočívá v tom, že dno posypete jedlou sodou, pokapete vodou a necháte účinkovat přibližně dvě hodiny. Vyčištění by pak mělo být otázkou několika minut. Sklo na dvířkách je nejlepší čistit hladkým tekutým prostředkem na nádobí.
Houbička a teplá voda

I přes veškerou snahu se někdy stane, že na plechu, zapékací (dortové, bábovkové) formě nebo pánvi zůstanou připálené zbytky. Sáhnout po drátěnce, nebo začít odstraňovat připálené kousky nožem, by však byla chyba. Tímto způsobem byste povrch plechu nebo dno formy akorát poškodili. Úplně nejlepší je formu nebo plech ihned po použití opláchnout teplou vodou a přetřít měkkou houbičkou nebo hadrem namočeným v čisticím prostředku (například v tekutém písku). Druhou možností je nechat nádobu v teplé vodě odmočit a pak ji ručně umýt. Naopak dávat pečící formy do myčky se příliš nedoporučuje. Časem by totiž mohlo dojít k porušení povrchu, což by zvýšilo riziko dalšího připálení. Nežádoucí je také mechanické čištění (kovovou drátěnkou nebo nožem), podobně nevhodné je krájení moučníků přímo na plechu nebo ve formě, protože špička nože poškozuje jejich povrch.
Další užitečné tipy

– Předcházet připečeninám pomůže pečící papír – stačí jím vystlat dno plechu nebo zapékací formy.
– Zašpiněný plech vyčistíte také pomocí kuchyňské soli. Povrch navlhčete, na připálená místa nasypte sůl a nechte několik minut působit. Pak setřete hadříkem.
– Výborným pomocníkem je také směs připravená z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku v poměru 2:1.
– Zaschlý karamel dostanete z nádoby tak, když ji až po okraj naplníte vodou a vaříte, dokud se karamel (cukr) nerozpustí.
– Hodně práce ušetříte, když troubu po každém použití vytřete.
– Pokud víte, že pokrm, který budete péct, má tendence prskat nebo může překypět, stačí vystlat dno trouby alobalem, který později vyhodíte.


Zdroj: www.vseopeceni.cz
Foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz