Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jarní únavu odbourá správný pitný režim. Vhodné je pravidelné pití čajů

Jarní únavu odbourá správný pitný režim. Vhodné je pravidelné pití čajů

20. 4. 2012 - Jarní únavou trpí podle lékařky ze třetí interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Šárky Slabé až tři čtvrtiny populace. Ženy postihuje jarní únava dokonce čtyřikrát častěji než muže. S pocitem fyzické i psychické únavy a vyčerpání lze ale bojovat pitím čajů.

„V zimě lidé konzumují vydatnější jídla. Metabolismus je pomalejší, a proto v těle zůstává větší množství metabolitů – zbytků látkové výměny, které zatěžují organismus. Proto pak během nástupu jara bývají lidé unavení. V tomto období je třeba pomoci játrům, lymfatickému systému a ledvinám s vylučováním škodlivin,“ řekla Darina Datlová, specialistka na alternativní medicínu a majitelka prodejny Alterna Medica.

Jedním z vyzkoušených prostředků, jak zbavit tělo škodlivých látek, je pravidelný pitný režim. U správného pitného režimu je vedle pravidelnosti důležité i to, co lidé pijí. Je dobré pít čaje, které obsahují byliny s pročišťujícími a povzbudivými účinky. To jsou například ostropestřec, pampeliška nebo máta. Kombinaci několika těchto bylin naleznou zákazníci v čaji Štíhlá linie. Ten obsahuje listy ostružiníku, maliníku, jahodníku, kopřivy, meduňky, ořešáku, máty peprné, pampelišky a fenyklová semínka.

„Další bylinou, která povzbuzuje látkovou výměnu a podporuje vylučování škodlivin z těla, je kopřiva. Kromě toho mají listy této rostliny význam při léčení ekzému i při tišení bolestí u záchvatu dny. V naší nabídce naleznou zákazníci čaje z kopřivových listů, ale také bylinné směsi obsahující tuto bylinu. Například čaj Pro ochranu močových cest obsahuje listy kopřivy, meduňky, brusinky, nať řebříčku a zlatobýlu,“ řekl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

V jarním období je také velmi vhodné konzumovat zelený čaj, který obsahuje velké množství antioxidantů, zahání chuť na sladké nebo podporuje trávení. Zelený čaj na rozdíl od kávy upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje alergickým reakcím. Kromě toho je doporučován jako prevence vzniku rakoviny nebo ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Má antibiotické účinky, působí hlavně proti virům a plísním, ochraňuje chrup před zubním kazem.

„Ideálním prostředkem pro nastartování organismu po zimě je i konzumace čajů Rooibos. Ty jsou jedinečným přírodním zdrojem minerálů, vitaminů, stopových prvků a antioxidantů. Neobsahují kofein, lze je popíjet celý den a jsou vhodné i pro děti a těhotné ženy. Těchto čajů nabízíme celou řadu od čistých Rooibosů, přes aromatizované až po ty v bio kvalitě, záleží jen na chuti zákazníka,“ dodal Petr Zelík.

Vynikající je například Rooibos Magic Aloe, který obsahuje zelený bio rooibos, listy aloe, kousky ananasu a pomerančové kůry, myrtovník citrónový, kousky citrónu, květy bodláku, pivoňky a divizny. Rooibos čaje mají velmi příjemnou nasládlou chuť a jsou lahodné jak teplé, tak studené.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz