Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

PRAZDROJŠTÍ BEDNÁŘI SMOLILI DUBOVÉ LEŽÁCKÉ SUDY

PRAZDROJŠTÍ BEDNÁŘI SMOLILI DUBOVÉ LEŽÁCKÉ SUDY

25. 10. 2017 - Plzeňská bednářská parta má za sebou úspěšně podzimní smolení dubových sudů. Pivovar jich má ve svých sklepích plnou stovku a dodneška v nich zraje a kvasí část ležáku Pilsner Urquell.

Smolení je tradiční postup údržby sudu a musí proběhnout před každým jeho naplněním pivem.

„Bednáři uvnitř sudu vypálí starou smolu a připraví si novou, která má zhruba 200 stupňů Celsia. Jejím nalitím a převalováním v sudu dojde k jejímu rovnoměrnému rozprostření – sud se tak dezinfikuje. Zároveň tato vrstva zajistí, že se pivo nebude dotýkat dřeva, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje proces Josef Hrůza, šéf bednářské party.

 

Prázdné sudy se z ležáckých sklepů do bednárny vyvezou dvakrát ročně, současně se smolením se na nich provádějí také potřebné opravy. „Správně udržovaný sud je takřka nezničitelný. Jde v podstatě o skládačku, vždycky se dá vyměnit nějaký díl, aby sud zase mohl dobře sloužit,“ doplňuje Josef Hrůza.

Letos na podzim vysmolili prazdrojští bednáři 13 velkých sudů o objemu cca 40 hl. Spotřebovali zhruba 160 l smůly. Další smolení je čeká zase na jaře.

 

Zdroj: Jitka Němečková / Tisková mluvčí, www.prazdroj.cz

 

Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je jednou z posledních v Evropě. Letos v létě se jí podařilo dostat se na krajský seznam nehmotného dědictví organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO. Nyní již usilují o zápis do seznamu celonárodního.
Plzeňský Prazdroj stále dodržuje tradiční postupy dozrávání piva v klasických dřevěných sudech a jako jeden z posledních v Evropě má i svoji partu osmi bednářů, kteří se o sudy i o větší dřevěné kádě starají. Pivo, které v nich zraje a kvasí, slouží nejen k ochutnávání návštěvníkům v pivovaru, ale hlavně k tomu, aby sládci mohli neustále porovnávat kvalitu a chuť ležáku, který kvasí v moderních ležáckých tancích. Pilsner Urquell tak díky nim chutná stále stejně jako před 175 lety, kdy byl poprvé uvařen, a dal tak vzniknout zcela nové kategorii piv – ležáku plzeňského typu. Dnes do ní spadá 70 % veškerého piva uvařeného ve světě.
S celkovým prodejem necelých 11 milionů hektolitrů v kalendářním roce 2016 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
Za dlouhodobý přínos k rozvoji společenské odpovědnosti v ČR byl Plzeňský Prazdroj oceněn Zlatým certifikátem v soutěži TOP odpovědná velká firma 2017. Stejné ocenění získala společnost již v roce 2016. Letos navíc Plzeňský Prazdroj dostal zlatá ocenění i za Odpovědný reporting a Strategii diverzity.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2018, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz