Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

SLADKÁ I HOŘKÁ. ČOKOLÁDA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

SLADKÁ I HOŘKÁ. ČOKOLÁDA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

28. 11. 2017 - Patří čokoláda do zdravého jídelníčku? Je v ní aspoň zrnko zdravého, nebo je to jen lákadlo pro mlsný jazýček. A pokud ano, jak často si ji s klidným svědomím dopřávat?

Čokoláda je pamlsek a často se po její konzumaci objevují výčitky svědomí, že došlo k prohřešku proti zdravé a dietní výživě.

  • Jaké máme druhy čokolády u nás?

Podle obsahu kakaové sušiny rozeznáváme čokoládu hořkou, mléčnou a bílou. Někdy se můžeme setkat u mléčné čokolády s označením „family mléčná čokoláda“, která dle legislativy musí obsahovat minimálně 20 % kakaové sušiny.

 

  • Co vlastně obsahuje čokoláda?

Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, sójový lecitin jako emulgátor, vanilkové aroma, u mléčné čokolády ještě sušené mléko.

 

  • Co je dobré sledovat na obalu čokolády?

Především si všímáme označení čokoláda – hořká, mléčná (u náhražek označení čokoláda nenajdeme, jen název např. kakaová pochoutka nebo mléčná pochoutka, kakaová poleva, nečokoládová cukrovinka) plus údaj o podílu kakaové sušiny – v případě hořké čokolády to je minimálně 35 %, u mléčné 25 %, u bílé čokolády to je minimálně 20 %.

 

  • O čokoládě se říká, že je kalorická, nicméně má pro zdraví nějaké benefity? Jaké?

Hlavním přínosem pro zdraví jsou v kakaové hmotě obsažené polyfenolové látky s antioxidačním účinkem a také theobromin, který vykazuje mírně povzbuzující účinek. Složky obsažené v čokoládě zmírňují úzkosti, dobře působí na zdraví cév a mají i protisrážlivé účinky. V čokoládě najdeme také řadu minerálních látek, jistě stojí za zmínku obsah hořčíku, železa, manganu, mědi a draslíku. Platí tedy, že čím vyšší podíl kakaové sušiny, tím větší obsah zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo tedy patří hořká čokoláda mezi superpotraviny.


  • Jakou čokoládu bychom měli kupovat?

Jak již bylo zmíněno, čím vyšší obsah kakaové sušiny, tím vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Aby mohl být výrobek označen jako hořká čokoláda, musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, v případě mléčné čokolády minimálně 25 %. Za ideál se považují čokolády s velmi vysokým obsahem kakaové sušiny, např. až 90 %, ovšem tyto výrobky bývají zároveň málo sladké a spotřebiteli příliš nechutnají. Řešením je tedy zlatá střední cesta, tj. vybírat výrobky s 60 – 70 % kakaa.

 

  • Jakou čokoládu bychom rozhodně kupovat neměli?

Rozhodně bychom se měli vyhýbat náhražkám čokolády. Náhražky čokolády jsou označovány jako mléčné nebo kakaová pochoutka nebo cukrovinka, rozhodně v názvu nenajdeme čokoláda. Hlavní rozdíl mezi „pravou“ čokoládou a její náhražkou spočívá v tom, že kakaové máslo je v případě náhražek nahrazeno levnějším palmovým, kokosovým nebo palmojádrovým olejem, který se musí ztužovat.

 

  • Jak poznám náhražku čokolády? Nejen z obalu? Chutná jinak?

Ano, rozdíl poznáte hned. Náhražky jsou matné, jakoby mazlavé, rozhodně se na jazyku příjemně nerozpouští jako v případě čokolády, hmota také rychleji měkne, při lomu nemá ostré hrany. V kakaových pochoutkách tedy nenajdeme žádné kakaové máslo, jen ztužené rostlinné tuky (s převahou zdravotně méně výhodných nasycených mastných kyselin) a trochu kakaového prášku pro barvu.

 

  • Občas se na čokoládě objeví takový bílý povlak - může se pak ještě čokoláda jíst?

Bílému povlaku na čokoládě se někdy říká „šedivění“ – čokoláda ztrácí lesk a je pokryta jemnou bílou vrstvou. Může se jednat buď o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, nebo o tzv. tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Navzdory pečlivé regulaci celého výrobního procesu může dojít k tomuto jevu, který však neovlivňuje bezpečnost výrobku. Ostatně, tuto informaci také najdeme na obalech čokolád, kdy výrobce spotřebitele o této možnosti informuje a také sděluje, že není na závadu.

 

  • Teď před Vánoci a Mikulášem jsou obchody plné čokoládových figurek, kolekcí - z čeho jsou vlastně vyrobené?

Jak poznám, že je to kvalitní čokoláda? Lze se orientovat podle ceny? Na co si dá pozor, pokud kupuji figurku, případně kolekci? Jaký je problém těchto kolekcí a figurek?

 

Prvním vodítkem je určitě cena – čím vyšší, tím pravděpodobnější je, že kupuji čokoládu. Při výběru čokolád bych se měla řídit nejen názvem (čokoláda versus kakaová pochoutka), přítomností, nebo naopak chyběním údajů o obsahu kakaové sušiny, ale i přehledností a čitelností uváděných údajů. Smutnou pravdou je, že pokud se jedná o náhražku, jsou údaje často nečitelné nebo neúplné.

 

  • Kolik čokolády můžeme jíst, aby nám neškodila? Kolik ji mohou sníst děti?

S klidným svědomím si dospělý i dítě může dopřát štráfek (řádek) čokolády. Pokud to bude jediná sladkost za den, tak klidně denně.

 

Zdroj: Vím, co jím a piju, o.p.s., www.vimcojim.cz

Ilustrační foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2018, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz