Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Soutěž o nejlepší valašský frgál letos vyhrál hruškový z Halenkova

Soutěž o nejlepší valašský frgál letos vyhrál hruškový z Halenkova

8. 10. 2012 - VELKÉ KARLOVICE - Hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova zvítězil v 11. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října ve Velkých Karlovicích na závěr Karlovského gastrofestivalu. Porotci letos ochutnali rekordních 83 koláčů, tedy o 9 víc než loni.

Do pořádajícího hotelu Lanterna kvůli soutěži opět zamířily nejen amatérské i profesionální pekařky, ale i stovky lidí, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce a posezení za doprovodu lidové muziky. „Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani makové, povidlové, borůvkové, ořechové nebo meruňkové. Ke zvláštnostem patřil frgál nektarinkový, dýňový nebo z bílého máku a vůbec poprvé se objevil frgál mrkvový,“ vypočítala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má mít v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být hodně tenké v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší. V čele poroty zasedá každý rok Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Nejenže je soutěžních frgálů rok od roku víc, ale každý rok jsou lepší a lepší – vzhledově i chuťově. Je výborné, že se soutěže účastní stále víc soukromých pekařek a že její popularita stále roste díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu,“ konstatoval Ladislav Frgal.

Za vítězku, která v anonymním hodnocení poroty získala nejen první, ale i čtvrté místo, převzal cenu její manžel Vladimír Úlehla. „Manželka se soutěže účastnila poprvé, takový úspěch vůbec nečekala, hlídá doma vnučku. Kvůli pečení dnes vstávala ve tři hodiny ráno, ovšem stálo to za to. Povoláním je účetní, peče jen pro sebe a rodinu - nejraději právě hruškový, se kterým zvítězila,“ prozradil Vladimír Úlehla.

Letošní ročník zpestřila nová kategorie, věnovaná neobvyklým a kuriózním frgálům – tedy takovým, které svými parametry nenaplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Mezi kuriózními koláči zvítězil zdobný frgál Integrované střední školy z Valašského Meziříčí.

Vítězové soutěže získali kuchyňský robot ETA Gratus, mikrovlnnou troubu Whirlpool a další domácí spotřebiče nebo dárkové poukázky na relaxaci od Resortu Valachy a Spa hotelu Lanterna.

Soutěž o nejlepší frgál byla vrcholem Karlovského gastrofestivalu – gurmánské akce, jejíž hlavní program se konal o víkendu 6. a 7. října a přinesl mj. mezinárodní farmářský trh valašských a maďarských producentů, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Miguela Rochy Vieiry, kuchařské show, jarmark, lidové veselice a zejména širokou nabídku nejen valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém 3,5 km dlouhém údolí Léskové. Mezi celkem deseti gastro zastávkami se návštěvníci mohli popovézt vláčkem, historickým autobusem a koňskými povozy. Největší zájem byl o jehněčí, zabíjačkové či zvěřinové speciality. Na farmářském trhu šly na odbyt zejména valašské frgály, sýry a také maďarská vína a uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného plemene, které je pro své vlastnosti nazýváno někdy také bio-prase. Sobotní program, který doprovázelo slunečné a teplé počasí, podle prvních odhadů navštívilo 7 až 8 tisíc lidí. I v nedělním deštivém dni si ale cestu do Velkých Karlovic našly další stovky návštěvníků.

Hosty Karlovského gastrofestivalu byli letos producenti a kuchaři z Maďarska, kteří nešetřili slovy chvály. „Jsem překvapený ohromným rozsahem festivalu a množstvím návštěvníků, nadchlo mě, že nechyběly rodiny s dětmi. Byla to zatím nejhezčí akce tohoto typu pod širým nebem, kterou jsem kdy viděl,“ prohlásil Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař maďarské restaurace Costes, držitel prestižní michelinské hvězdy. Jako host přijel do Velkých Karlovic předvést svůj um při Michelinském obědě a Galavečeři v hotelu Lanterna. Obě byly zcela vyprodány. Mezi přípravou jídel pro obě akce měl na prohlídku gastrofestivalu jen hodinu času, takže valašské speciality nestihl ochutnat, zato si z dění v údolí přinesl jiný výrazný dojem. „Máte tu krásné ženy,“ dodal s úsměvem.

Hlavní kategorie:
1.místo – Zdenka Úlehlová, Halenkov – hruškový
2.místo – Anna Šauerová, Karolinka - makový
3.místo – Dana Papajová, Makov (Slovensko) - hruškový
4.místo – Zdenka Úlehlová, Halenkov - makový
5.místo – Jaroslav Tkadleček, Vsetín – vlašské ořechy

Kategorie kuriozit:
1.místo – Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí
2. místo – Cyrilovo pekařství, Hrachovec
3. místo – Marie Filáková, Francova Lhota

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz