Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Svatováclavské slavnosti na Východní Moravě

Svatováclavské slavnosti na Východní Moravě

23. 9. 2013 – VÝCHODNÍ MORAVA – V sobotu 28. září si připomeneme patrona České země, svatého Václava. To se nemůže obejít bez řádných slavností. A ty samozřejmě bez dobrého jídla a pití. Podívejte se, kde všude na Východní Moravě se budou slavit Svatováclavské hody a jaké dobroty se chystají.

Valašské muzeum v přírodě

Do rožnovského skanzenu bude možné se vydat v sobotu 28. září na Svatováclavské hody v Dřevěném městečku. K ochutnání budou v místních hospodách tradiční jídla podle receptur valašských kuchařek. „Hospoda Na posledním groši připraví na tento den pro návštěvníky čtyřchodové menu, kdy základen bude husa ve všech podobách, případně dietnější maso. Nebude chybět sladká tečka na závěr,“ uvedla Kateřina Růčková, provozovatelka zařízení. Vaškova hospoda, originál stavby ze 17. století, si pro gurmány připravila taktéž husu ve všech podobách, ovšem v poněkud jiných, než „sousedé“. Zmínit lze i využití sezónního ovoce – hrušek, švestek v pokrmech.

Od 11 hodina následovně od 14 hodin v hodinových blocích areál rozezní Dechová hudba Valaška z Valašských Klobouk. V celém areálu bude od 10 hodin vyhrávat cimbálová muzika Radhošť.

Návštěvníci budou mít možnost si ve stáncích v areálu koupit kvalitní vína či burčák, sladkosti a další pochutiny. V odpoledních hodin, od 15 hodin, se v prostorách Janíkovy stodoly areálu uskuteční pořad s názvem „Valašsko a jeho muzikanti – Frenštátsko-Frýdecko.

Jarmark v Hulíně

Hulín na Kroměřížsku se chystá v sobotu na Svatováclavské hody. Bohatý celodenní program začne v 8 hodin jarmarkem, dále nabídne například soutěž o Hulínské hodové koláč, výstavu fotografií Co všechno odnes čas, průvod městem nebo taneční Hanáckou besedu. Ve 20 hodin začne hodová zábava Expo pension.

Svatováclavské slavnosti aneb Dobu ohňů a mečů v Napajedlích

Napajedla na Zlínsku lákají v sobotu na Svatováclavské slavnosti aneb Dobu ohňů a mečů. Program zahájí v 8 hodin Farmářský a řemeslný trh, od 13 hodin se na kostelních schodech odehraje uvítání knížete Václava, dále loutkové představení "Sněhurka" a divadelní představení "Zbojnická láska". Návštěvníkům zahraje také Cimbálová muzika Stanislava Gabriela z Babic. Od 13 do 21 hodin budou součástí trhu také malé Slavnosti vína, na kterých ochutnáte letošní burčák nebo některá z jihomoravských vín. Využít bude možné jedinečné nabídky – plavky lodí Morava - v časech 14, 14:45, 15:30, 16:15, vstupné je 30 korun. Bude také otevřen kostel, zpřístupněna radniční věž k vyhlídkám na město a muzeum se stálou expozicí Hřiště hraček a výstavou obrazů Borise Jirků.

Luhačovický Svatováclavský jarmark

Svatováclavský jarmark chystají na sobotu také lázeňské Luhačovice. Začne v 9 hodin a potrvá do 17 hodin. Půjde o jarmark farmářského typu spojený s doprovodným programem.

Na výlet zvou Luhačovice i v neděli 29. září, od 16 hodin se zde uskuteční tradiční Kolonádní koncert. Tentokrát v něm vystoupí Krojovaná dechová hudba Věrovanka.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Východní Morava, vmp.cz, Informační centrum Napajedla
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz