6. 10. 2013 - VELKÉ KARLOVICE - Tvarohový frgál Zdenky Pončíkové z Leskovce zvítězil v 12. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 6. října ve Velkých Karlovicích na závěr Karlovského gastrofestivalu. Porotci ochutnali rekordních 98 koláčů, o 15 víc než loni.
K pořádajícímu hotelu Lanterna kvůli soutěži zamířily nejen amatérské i profesionální pekařky, ale také desítky lidí, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce koláčů nejrůznějších příchutí.
„Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani jiné tradiční náplně – mák, povidla, borůvky nebo ořechy. Ke zvláštnostem patřil frgál dýňový nebo také jablečný, který je velmi málo obvyklý. Poprvé jsme tu měli povidlový frgál bezlepkový,“ vypočítala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží přibližně 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být tenké v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší.
V čele poroty zasedá každý rok Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Soutěžních frgálů je každý rok víc a jsou čím dál lepší. Je skvělé, že se soutěž těší tak velkému zájmu pekařek a její popularita stále roste díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu,“ konstatoval Ladislav Frgal.
Porota hodnotí soutěžní frgály anonymně. Vítězkou se stala 37letá Zdenka Pončíková z Leskovce nedaleko Vsetína. „Frgály vyrábím podle rodinného receptu od maminky. Jsem sice z oboru – vyučila jsem se řeznicí a pracuji jako kuchařka, ale frgály peču jen občas, pro radost, takže jsem v šoku. Vítězství jsem nečekala,“ svěřila se Zdenka Pončíková, která jako hlavní cenu získala kuchyňský robot ETA. Pekařky na dalších místech si odnesly kuchyňské spotřebiče ETA a Whirlpool a také poukazy na relaxaci ve Wellness Horal.
Letošní ročník už podruhé zpestřila „vedlejší“ kategorie věnovaná neobvyklým a kuriózním frgálům – takovým, které svými parametry nesplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Letos poprvé o vítězi hlasovali sami návštěvníci. Ti další nejvíc hlasů bohatě zdobenému frgálu z Pekařství Palačov.
Soutěž o nejlepší frgál je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu – gurmánské akce, která se konala ve Velkých Karlovicích od 4. do 6. října a přinesla mj. mezinárodní farmářský trh za účasti producentů z Valašska, Slovenska, Maďarska či Itálie, galavečeře s renomovanými šéfkuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka, kuchařské show, řemeslný jarmark, lidové veselice a zejména širokou nabídku (nejen) valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém 3,5 km dlouhém údolí Léskové.
Velkému zájmu se těšily tradiční zážitkové galavečeře pro milovníky vysoké gastronomie, zvláště Michelinská galavečeře hostujícího šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která byla vyprodána už několik týdnů předem. Zatímco celou sobotu strávil Oldřich Sahajdák přípravami v kuchyni hotelu Lanterna společně se svými kuchaři a týmem hotelu Lanterna, v neděli zamířil do víru dění a nenechal si ujít ani soutěž frgálů. „Pravý valašský frgál jsem ochutnal poprvé v životě, dal jsem si hruškový a makový, je to opravdu moc dobré. Celkově se mi gastrofestival moc líbil - od atmosféry až servis a personál v hotelu Lanterna, se kterým jsme si padli do oka. Smekám před touto akcí pomyslný valašský klobouk. Doufám, že jsem tu nebyl naposledy a přijedu si Valašsko užít ještě jednou, ne-pracovně,“ prohlásil Oldřich Sahajdák.
Karlovský gastrofestival, který zvláště v sobotu provázelo na říjen nezvykle teplé počasí, podle odhadů letos navštívilo na 14 tisíc lidí. Při ochutnávkách v jednotlivých podnicích měly letos velké zastoupení zejména jehněčí a zvěřinové speciality, nechyběla ale ani zabíjačka, kyselice, halušky nebo pokrmy z pohanky či jehněčího masa a další speciality. Na farmářském trhu byly vedle uzenin, sýrů, výrobků z medu a dalších produktů k dostání valašské frgály a další valašské pečivo. Letošní novinkou byla frgálová manufaktura, ve které mohli návštěvníci také sledovat výrobu frgálů a přiložit ruku k dílu.
Pekárna Palačov
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.