9. 10. 2013 - Pro mnohé z nás je šálek kávy nedílnou součástí dne. Ať již jako životabudič po ránu, či příjemná chvilka strávená nad lahodným odpoledním capuccinem, bez kávy si svůj život nedokážeme představit. Málokdo z nás se však pozastaví nad tím, jak tento lahodný nápoj pozitivně ovlivňuje naše zdraví.
„Lidé často o kávě uvažují pouze jako o zdroji kofeinu. Káva je však velmi komplexní nápoj“ říká profesor Rob van Dam z Harvardovy univerzity. Po dlouhá léta byla v hledáčku odborníků na výživu, kteří pití kávy spojovali s výskytem mnoha onemocnění, v čele s vysokým krevním tlakem, nemocemi srdce či rakovinou. Novější studie však ukazují, že pití kávy nejen, že prokazatelně tyto zdravotní problémy nezpůsobuje, ale dokonce může pomáhat mnoha onemocněním předcházet. Podle závěrů studií HealthProfessionalsFollow-Up Study a TheNurses’ HealthStudies, které po 24 let sledovaly na 130 000 dobrovolníků, neexistuje žádná spojitost mezi pitím až šesti šálků kávy denně a zvýšeným zdravotním rizikem.
Mnohé studie poukazují na to, že káva je výborným zdrojem antioxidantů, které mimo jiné pomáhají snižovat hladinu volných radikálů a předcházet tak onemocněním cév. Pravidelné pití kávy může také snižovat riziko výskytu rakoviny jazyka až o padesát procent. Tři šálky kávy denně též výrazně pomáhají bojovat proti karcinomu kůže a až o dvacet pět procent snižuje nebezpečí výskytu diabetu druhého typu. Podle výzkumu americké MayoClinic pomáhá pití kávy předcházet výskytu cirhózy jater, zvláště pak u pravidelných konzumentů alkoholu.
Kofein může dočasně podpořit kognitivní funkce. Po požití kofeinu dochází ke zkrácení reakční doby, zlepšení soustředění a logického uvažování. Šálek kávy nám též může pomoci s učením a výrazně stimuluje krátkodobou paměť. Toto platí obzvláště v případě, že jsme nevyspalí, neboť kofein blokuje v mozku buňky spojené se spánkem. Kofein obsažený v kávě je též stabilizátorem nálady. Harvardská studie spojuje pravidelné pití kávy se snížením rizika výskytu depresí a až padesátiprocentním poklesem sebevražd u žen a mužů starších osmnácti let. Tento efekt je unikátní pouze pro kávu, u jiných nápojů obsahujících kofein nebyl prokázán. Výzkum University of South Florida též ukazuje, že pravidelné pití kávy pomáhá metabolizovat protein beta-amyloid, jehož přebytek v mozkové tkáni je spojován s výskytem Alzheimerovy choroby. Podle závěrů studie Univerzity v Miami může riziko výskytu Alzheimerovy choroby u milovníků kávy klesnout až o šedesát procent.
Studie britské Coventry University ukazuje, že konzumace šesti miligramů kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti zvyšuje množství mastných kyselin v krevním oběhu. To vede k výraznému nárůstu fyzické výkonnosti. Některé studie též naznačují, že pití kávy má na svalovou tkáň podobné účinky jako lehké cvičení. Vrcholoví sportovci toto vědí již dlouho, a proto se kofein stal nedílnou součástí jejich tréninku.
Šálek kávy již dávno není neřestí házenou do stejného pytle s kouřením či alkoholem. Nedávný výzkum však ukazuje, že káva nám může nabídnout ještě mnohem víc, nežli jen ranní start organizmu. Moderní věda teprve poodhaluje potenciál tohoto vznešeného nápoje.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.