18. 10. 2013 – Taky jste přesvědčeni, že okurky patří jen do nálevu nebo připravené jako salát? V dnešním přehledu receptů vás webový portál Vše o vaření pokusí přesvědčit o tom, že jim svědčí i tepelná úprava, podobně jako cuketám, rajčatům či paprikám.
Okurky u nás sice seženete po celý rok, ale nejvíce jich většina z nás zkonzumuje v průběhu léta v zeleninových salátech. Mimořádně oblíbený je snad ve všech rodinách, jídelnách i restauracích okurkový salát, bez kterého si spoustu jídel v létě ani neumíme představit
Proč si ale nerozšířit obzory. Pokud jste byli na dovolené v řecku, stačí vzpomenout na tzatziky nebo i jinde na bálkáně oblíbenou polévku Tarator. Stejně skvělé jsou okurky i v teplé kuchyni, výborně se například hodí jako lehká příloha k rybě. Připravuje se podobně jako cuketa, a šéfkuchaři doporučují před tepelnou úpravou okurku krátce spařit, neboli blanšírovat.
Pokud ji totiž nespaříte, pustí vám při tepelné úpravě do jídla veškerou vodu, ale když se alespoň krátce zblanšíruje, je už tochu zatažená a jídlo vám „neředí".
Pro začátek si z okurky můžete připravit teplý krém. Protože je však okurka málo výrazná a v chuti se snadno nechá zastínit silnějšími ingrediencemi, nepoužijte na něj vývar, jak je běžné u jiných zeleninových krémů, ale jen vodu. Okurku si však předem oloupejte, protože slupka bývá trpká, a postupujte jako byste připravovali jakoukoli jinou zeleninu – stačí orestovat na cibulce, nejlépe šalotce, zalít vodou, dochutit a zahustit třeba bramborou.
Proč vlastně okurky stojí za to zařadit do jídelníčku častěji? Třeba kvůli štíhlé linii a zdraví - obsahují totiž málo kalorií a hodně vody (voda tvoří až 95% váhy) a množství minerálních látek a stopových prvků. Obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a čistí střeva. Mají vysoký obsah vitaminu E, který chrání před volnými radikály. Působí detoxikačně, pomáhá při obtížích močového měchýře a při zánětech žaludku, snižuje otoky rukou a nohou.
Okury zbavují tělo zplodin, pomáhají snižovat tělesnou hmotnost,zlepšují zužitkování bílkovin, posilují imunitní systém a posilují pokožku a vlasy.
Ale zpět k jejich tepelné úpravě - klasikou se staly recepty, do kterých se přidávají nakládané okurky – taková znojemská roštěná nebo hitovka české kuchyně, kterou je překvapivě španělský ptáček, by se bez ní rozhodně neobešly.
Zavařování, sterilace neboli nakládání okurek je kapitolou samu o sobě. Recepty na lák jsou často rodinným tajemstvím, které se přenáší z generace na generaci.
Několik osvědčených vám však nabízíme i my – třeba předčí i ty originální znojemské, které se staly pojmem nejen u nás, ale i ve světě. Tak ať vám křupou.
Počet porcí: 1
Ingredience:
Postup přípravy:
Bílý chřest a salátovou okurku nakrájíme na drobné kostičky, přidáme olivový olej, hořčici, citronovou štávu, špetku mletého bílého pepře, jemně sekanou šalotku a nakrájené měkké avokádo. Vše promícháme a vytvarujeme nok nebo vytvarujeme na opečený toast. Talíř doplníme křupavou oplatkou a chilli olejem.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Omyté okurky podélně nakrájejte, dejte do misky, posypte lžičkou soli, promíchejte a nechte hodinu stát. Pak okurky jednou propláchněte vodou a nechte okapat. Dejte rýžový ocet, vodu a bílý ocet balsamico, nebo bílý vinný ocet do hrnce, přidejte sůl, cukr, česnek, koření a vařte 5 minut. Okurky uložte do skleněné misky, nebo do větší sklenice a zalijte mírně vychladlým nálevem, nahoru rozložte čerstvý kopr,přikryjte potravinářskou folii a nechte přes noc v lednici.
Počet porcí: 3
Ingredience:
Postup přípravy:
Škrabkou nakrájejte z okurky 4 plátky,které použijete na dekoraci . Okurku oloupejte,nakrájejte dejte do mixéru,přidejte podmáslí,česnek a krátce rozmixujte. Podle chuti přidejte sůl,pepř a citrónovou šťávu. Každou skleničku dekorujte plátkem okurky.
Počet porcí: 1
Ingredience:
Postup přípravy:
Oškrábete okurku a nakrájíte ji na tenké plátky cca 3x0,5 cm (z okurky můžete vyndat semínka). Oloupete a vypeckujete avokádo a nakrájíte a extra tenké plátky, které následně pokapete citrónovou šťávou. Oloupete kiwi a nakrájíte je na plátky. Vše smícháte. Na dané nalejete zbytek citrónové šťávy smíchané s pepřem, olivovým olejem a solí. Salát promícháte. Následně můžete salát ozdobit petrželkou a podávat.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.