Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Návrat lososů do českých řek

Návrat lososů do českých řek

21. 10. 2013 - Společnost MAKRO se od října zapojuje do projektu Návrat lososů do českých řek jako jeho hlavní firemní partner. Program Návrat lososů umožňuje veřejnosti aktivně se podílet na reintrodukčním programu lososa obecného.

Společnost MAKRO se bude podílet na dlouhodobé vizi tohoto projektu, který vznikl v roce 2009 a plynule navazuje na filosofii firmy.

Návrat lososů je nejen sbírkou, ve které veřejnost pomocí DMS pomáhá Správě Národního parku České Švýcarsko financovat nákup malých lososů.  Především ale jde o vzdělávání a šíření  povědomí o problematice lidmi vyhubených druhů a obtížnosti jejich následného návratu do přírody.

01077-Navrat_lososu_do_ceskych_rek.jpg

Konkrétně losos obecný je tažnou rybou, která byla v Česku vyhubena kvůli stavbě příčných překážek na vodních tocích a vysoké míře znečištění řek. Snahy o návrat těchto pozoruhodných ryb probíhají od roku 1998. První dospělci se do Kamenice vrátili v roce 2002. Aby program byl úspěšný, musí pokračovat do doby, než navracející se lososi budou schopni založit novou generaci bez pomoci člověka.

„Jsme hrdí, že se na Návratu lososů můžeme podílet. Tento sympatický projekt s přirozeným zapojením veřejnosti je plně v souladu s naším pohledem na svět. Umožní nám nejen spolupracovat na reintrodukci lososa v českých řekách, ale také jej blíže poznat. Informace o lososech a rozvoji aktivit chceme sdílet také s našimi zákazníky a tím podpořit růst komunity tzv. adoptivních lososích rodičů, která se do projektu zapojuje a je jeho nedílnou součástí,“ říká Romana Nýdrle, marketingová manažerka MAKRO ČR.

Odesláním dárcovské zprávy může každý podporovatel přispět na jednoho malého lososa, který bude na podzim vypuštěn do říčky Kamenice v Národním parku České Švýcarsko. V případě, že adoptivní rodiče budou mít zájem a čas, mohou malé lososy sami vlastnoručně vypustit. Nejbližší možnost mají již v úterý 22. října 2013.

„Jsme rádi, že se do projektu zapojil takto silný partner. Věříme, že nám to umožní nejen výrazně rozšířit povědomí o lososech a jejich reintrodukci, ale také projekt posunout dál, i co se týká vlastního odchovu lososích plůdků,“ říká o novém partnerovi Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

01077-Lososi_sbirka.jpg

Role MAKRO coby hlavního partnera bude v první fázi spočívat především v rozšiřování povědomí o projektu a sbírce. Takto vybrané prostředky by pak mohly sloužit vedle nákupu plůdků také přímo na financování výstavby vlastní líhně.

Lidé mohou lososa adoptovat zasláním krátké textové zprávy ve tvaru DMS(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. Cena dárcovské SMS je 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží 28,50 Kč. Adoptivní rodiče mohou lososy adoptovat také celoročně, zasláním SMS ve tvaru DMS(mezera)ROK(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. V takovém případě bude dárci po dobu jednoho roku každý měsíc odečtena částka 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží dvanáctkrát 28,50 Kč.

Více informací o projektu na http://www.navratlosou.cz a http://www.facebook.com/navratlososu

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz