Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

V nečase zahřeje nečaj

V nečase zahřeje nečaj

25. 10. 2013 - Dnes se portál Vše o vaření nebude věnovat jídlu, ale nápoji, který na podzim a v zimě pijeme v různých podobách snad všichni - čaji. Ovšem skutečnému čaji z čajových lístků se vyhneme a změříme se na nečaje, čili čajové nápoje z jiných plodin a rostlin.

Rooibos, Maté i Lapacho

Mezi exotické nečaje, které dostanete v čajovnách nebo je koupíte ve specializovaných obchodech, patří například červený čaj Rooibos. Jde o nápoj z africké rostliny Aspalatus Linearit, který se ve své domovině pije s mlékem a cukrem, což jinde ve světě neplatí. Lístky rooibosu připomínají jehličí a směsi se doplňují aromatickými rostlinami. Nápoj se připravuje stejně jako černý čaj s tím rozdílem, že ho nejde „přelouhovat“.

Dalším představitelem nečaje je Honeybush. Pochází taktéž z Afriky a je rodově příbuzný rooibosu. Na rozdíl od něj se však nepěstuje záměrně a sklízí se hlavně z divoce rostoucích keřů v horách. Sklizený honeybush se řeže, namáčí a nechá oxidovat. Až poté je sušen na slunci. Nápoj je ještě sladší než rooibos a má jasně medovou vůni. Domorodci mu dávají mnohdy přednost před jeho slavnějším příbuzným.

Nejoblíbenějším jihoamerickým nápojem tohoto typu je Maté. Vzniká zalitím lístků cesmíny paraguayské, což je 15 metrů vysoký strom. Jeho velké listy se drtí a suší. Maté se pije tradičně bombilou, kovovou slámkou zakončenou sítkem, a to z kalabasy, nádoby z vydlabané tykve. Chuť maté je poměrně výrazně zemitá, specifická a ne každý si k ní najde cestu.

Nakonec zmiňme ještě nápoj připravovany z vnitřní kůry stromu lapacho, který mu dal i název. Připravuje se naprosto odlišně od klasických čajů. Po zalití se Lapacího převařuje 5 minut a dalších 15 minut se dále louhuje. Má velice jemnou chuť a „teplou“ vůní lehce připomínající vanilku.

Ovocné a bylinné čaje

Bylinné čaje u nás jsou spojeny s mátou, heřmánkem, meduňkou, mateřídouškou, kopřivou a mnoha dalšími. Jejich konzumace bývá spojena s léčebnými účinky, tedy přesněji s podporou léčby.

Ovocné čaje obsahují kousky dužiny, kůry nebo extrakty různých druhů ovoce. Do ovocných čajů se často přidává ibišek nebo klasický čaj. Oblíbený je také čaj z kořene zázvoru nebo z šípků. V současnosti se však namísto označení Ovocné čaje prosazuje název Infusion.

Čaje nečaje se však dají připravovat i z mnoha jiných surovin, včetně zeleniny, jak se můžete přesvědčit v našem výběru.

Recepty na čaje, které vás zajisté zahřejí a zpříjemní podzimní náladu:

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz