Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cvrčka, nebo červa? Chaluhu, nebo řasu?

Cvrčka, nebo červa? Chaluhu, nebo řasu?

11. 12. 2013 - ZLÍN - Tak to byla častá otázka studentů SŠ gastronomie a obchodu Zlín a SŠ hotelové Zlín s.r.o. při přednášce s ochutnávkou hmyzích specialit a dalších alternativ ve výživě člověka např. chaluh a řas.

Tyto nové směry ve výživě představila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta technologická v rámci projektu Partnerství pro podporu popularizace výzkumu a vývoje a další vzdělávání v oblasti popularizace transferu technologií v oblasti zemědělství, potravinářství a bioenergetiky.

01173-web_Marie_Borkovcova_DSCN1437.jpg

Obr. Hmyzí speciality připravila Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně

Studenti s velkým nadšením degustovali různé hmyzí pochoutky připravené v různých úpravách např. z cvrčků, potemníků brazilských, sarančat, moučních červů, aj. Tyto speciality připravila a představila Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.

01173-web_rajce_hmyz_DSCN1426.jpg

Obr. Potemník australský „servírovaný“ s rajčetem

Hmyz je považován za nejudržitelnější, ekologicky nejšetrnější a nejlevnější zdroj živočišných bílkovin. Určitě bude důležitou potravinou budoucnosti. A navíc je to dobrý tip jak netradičně zpestřit gastronomii o další zajímavé prvky, nejenom po stránce výživy, ale i podávání.

01173-web_Olga_Skacelova_DSCN1453.jpg

Obr. Jídla z řas a chaluh připravila RNDr. Olga Skácelová, Ph. D.

Druhým zajímavým tématem byli“ Řasy a chaluhy  ve výživě člověka“, se kterým se představila  RNDr. Olga Skácelová, Ph. D.  Studenti  měli možnost ochutnat tofu, pomazánky, sekanou, pečivo i nápoje doplněné řasami.

Kromě těchto netradičních přednášek s praktickými ukázkami a ochutnávkou  navštívili studenti firmu Rudolf Jelínek ve Vizovicích, kde měli možnost si prohlédnout celý areál a seznámit se s historií a sortimentem výrobků firmy.

Text a foto: Jana Ingrová, pedagog v oboru gastronomie, Zlín

01173-JPG_investice.jpg

01173-JPG_podpora_vav.jpg

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz