11. 12. 2013 - ZLÍN - Tak to byla častá otázka studentů SŠ gastronomie a obchodu Zlín a SŠ hotelové Zlín s.r.o. při přednášce s ochutnávkou hmyzích specialit a dalších alternativ ve výživě člověka např. chaluh a řas.
Tyto nové směry ve výživě představila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně - Fakulta technologická v rámci projektu Partnerství pro podporu popularizace výzkumu a vývoje a další vzdělávání v oblasti popularizace transferu technologií v oblasti zemědělství, potravinářství a bioenergetiky.
Obr. Hmyzí speciality připravila Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně
Studenti s velkým nadšením degustovali různé hmyzí pochoutky připravené v různých úpravách např. z cvrčků, potemníků brazilských, sarančat, moučních červů, aj. Tyto speciality připravila a představila Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.
Obr. Potemník australský „servírovaný“ s rajčetem
Hmyz je považován za nejudržitelnější, ekologicky nejšetrnější a nejlevnější zdroj živočišných bílkovin. Určitě bude důležitou potravinou budoucnosti. A navíc je to dobrý tip jak netradičně zpestřit gastronomii o další zajímavé prvky, nejenom po stránce výživy, ale i podávání.
Obr. Jídla z řas a chaluh připravila RNDr. Olga Skácelová, Ph. D.
Druhým zajímavým tématem byli“ Řasy a chaluhy ve výživě člověka“, se kterým se představila RNDr. Olga Skácelová, Ph. D. Studenti měli možnost ochutnat tofu, pomazánky, sekanou, pečivo i nápoje doplněné řasami.
Kromě těchto netradičních přednášek s praktickými ukázkami a ochutnávkou navštívili studenti firmu Rudolf Jelínek ve Vizovicích, kde měli možnost si prohlédnout celý areál a seznámit se s historií a sortimentem výrobků firmy.
Text a foto: Jana Ingrová, pedagog v oboru gastronomie, Zlín
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.