Štamgast & Gurmán

Vánoční recepty exkluzivně připravili kuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions

Vánoční recepty exkluzivně připravili kuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions

12. 12. 2013 - Podívejte se, jak tradiční vánoční recepty připravují šéfkuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions. První je recept na tradiční české postní jídlo Vánoční smažení hlemýždi s kaviárovou remuládou a druhý pro změnu tradiční americký recept na salát Waldorf, který byl poprvé představen již okolo roku 1893 v New Yorku v Hotelu Waldorf.

Recept na postní jídlo pro vaše vánoční menu.

Vánoční smažení hlemýždi s kaviárovou remuládou

Počet porcí: 10

Suroviny:

  • 800 g Hlemýždi (konzerva)
  • 60 g Hladká mouka
  • 1,5 ks Vejce
  • 250 g Strouhanka
  • 120 ml Olej na smažení
  • 200 g Hellmann’s Majonéza Delicate
  • 50 g Nakládaná okurka
  • 30 g Kaviár (šnečí, černý, červený)
  • 10 g Pažitka
  • 1 ks Vejce
  • 100 ml Bílé víno
  • Worchester
  • 10 g Petrželová nať nebo rukola (na dozdobení)

Postup:

Vejce uvaříme na tvrdo. Hlemýždě necháme odkapat a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme v oleji do zlatova a necháme přebytečný tuk odsát na kuchyňském papíru. Pro remuládu smícháme majonézu s drobně posekanou okurkou, kaviárem, jemně

nasekanou pažitkou a stejně pokrájeným vařeným vejcem. Dochutíme bílým vínem, citrónovou šťávou, případně trochou worchesterské omáčky. Hlemýždě podáváme tradičně s bílým chlebem, podložíme rukolou nebo petrželovou natí a doplníme remuládou.

Waldorf salát

Počet porcí: 10 porcí

Suroviny:

Kandované vlašské ořechy:

  • 120 g Vlašské ořechy, napůlené
  • 1 ks Vaječný bílek
  • 1 g Mix mleté papriky, kayenského pepře, fenyklu a koriandru
  • 50 g Cukr krystal

Dresink:

  • 150 g Rama Cremefine Fraiche
  • 150 g Hellmann’s Majonéza Light
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • 0,2 g Pepř bílý, mletý
  • 20 ml Ořechový olej (případně lanýžový)
  • Černé lanýže, nasekané (možno vynechat)

Salát:

  • 500 g Celer, oloupaný
  • 360 g Jablka Granny Smith, neloupaná
  • 200 g Jablka Gala, neloupaná
  • 400 g Červené hrozno, podélně napůlené
  • 80 g Mikro salát / výhonky / celerové lístky (na ozdobení)

Postup:

Kandované ořechy: Předehřejeme konvektomat na 170 °C. V míse smícháme ořechy a bílek, přidáme mix koření, cukr a promícháme, až budou ořechy po povrchu pokryté. Pak ořechy rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a orestujeme do hněda (cca 20 minut).

Dresink: Smícháme zakysaný krém s majonézou, přidáme citrónovou šťávu, pepř, případně nasekané lanýže (můžeme vynechat). Dochutíme ořechovým (nebo lanýžovým) olejem a dobře vymícháme.

Salát: Oloupaný bulvový celer i neoloupaná jablka nakrájíme (na kráječi) na tenké nudličky o velikosti sirek - julienne. Dáme pozor, aby se nedostaly semínka z jádřinců do salátu. Nudličky promícháme ihned s dresinkem, aby nezhnědly, a doplníme dalšími ingrediencemi.

Servírování: Salát podáváme tak, že do středu talíře položíme kovový kroužek, porci salátu lehce přitlačíme v kroužku ke dnu talíře a kroužek opatrně sundáme. Navrch položíme mikro salát s výhonky a okolo středu položíme pár napůlených hroznů a kandovaných ořechů.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Unilever Food Solutions - Knorr Essence
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz