12. 12. 2013 - Podívejte se, jak tradiční vánoční recepty připravují šéfkuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions. První je recept na tradiční české postní jídlo Vánoční smažení hlemýždi s kaviárovou remuládou a druhý pro změnu tradiční americký recept na salát Waldorf, který byl poprvé představen již okolo roku 1893 v New Yorku v Hotelu Waldorf.
Recept na postní jídlo pro vaše vánoční menu.
Počet porcí: 10
Suroviny:
Postup:
Vejce uvaříme na tvrdo. Hlemýždě necháme odkapat a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme v oleji do zlatova a necháme přebytečný tuk odsát na kuchyňském papíru. Pro remuládu smícháme majonézu s drobně posekanou okurkou, kaviárem, jemně
nasekanou pažitkou a stejně pokrájeným vařeným vejcem. Dochutíme bílým vínem, citrónovou šťávou, případně trochou worchesterské omáčky. Hlemýždě podáváme tradičně s bílým chlebem, podložíme rukolou nebo petrželovou natí a doplníme remuládou.
Počet porcí: 10 porcí
Suroviny:
Kandované vlašské ořechy:
Dresink:
Salát:
Postup:
Kandované ořechy: Předehřejeme konvektomat na 170 °C. V míse smícháme ořechy a bílek, přidáme mix koření, cukr a promícháme, až budou ořechy po povrchu pokryté. Pak ořechy rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a orestujeme do hněda (cca 20 minut).
Dresink: Smícháme zakysaný krém s majonézou, přidáme citrónovou šťávu, pepř, případně nasekané lanýže (můžeme vynechat). Dochutíme ořechovým (nebo lanýžovým) olejem a dobře vymícháme.
Salát: Oloupaný bulvový celer i neoloupaná jablka nakrájíme (na kráječi) na tenké nudličky o velikosti sirek - julienne. Dáme pozor, aby se nedostaly semínka z jádřinců do salátu. Nudličky promícháme ihned s dresinkem, aby nezhnědly, a doplníme dalšími ingrediencemi.
Servírování: Salát podáváme tak, že do středu talíře položíme kovový kroužek, porci salátu lehce přitlačíme v kroužku ke dnu talíře a kroužek opatrně sundáme. Navrch položíme mikro salát s výhonky a okolo středu položíme pár napůlených hroznů a kandovaných ořechů.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.