3. 1. 2013 - Vitamíny, látky nezbytné pro naše zdraví, jsou v menší či větší míře zastoupeny v celé řadě potravin. Zahřívání jim sice zpravidla nesvědčí, ale dostatek vitamínů si uchovají i jídla tepelně upravená. A protože si v lednu raději dopřáváme něco pro zahřátí, několik takových vám dnes představí webový portál Vše o vaření.
Nejprve si ale připomeňme, jaké vitamíny máme, k čemu jsou nám dobré a ve kterých potravinách se nejvíce vyskytují:
Vitamín A posiluje zrak, ochraňuje sliznici a pokožku, dobře působí i na růst vlasů. Je obsažen v tuku, másle, sýrech a vejcích. Ze zeleniny si jej naše tělo dokáže vyrobit z karotenu, který se nachází ve špenátu, v kapustě, rajčatech, hlávkovém salátu. V ovoci je karoten obsažen zejména v meruňkách.
U zelenin je karotenu v zevních listech větší množství než ve vnitřních. Vitamín A je rozpustný v tucích, proto například při dušení mrkve nebo jiné zeleniny, přidáváme alespoň malé množství tuku. "Áčko" se poškozuje dlouhým ohříváním, proto volíme rychlejší úpravu a podávání čerstvých, ne ohřívaných pokrmů.
Vitamín B1 je velmi potřebný pro správnou činnost nervové soustavy. V potravě ho získáváme z droždí, hrachu, vepřového masa, ledvinek, ovesných vloček, obilnin a tmavého chleba. U obilnin je obsažen těsně pod slupkou obilných zrn, proto se snažíme využívat celozrnné mouky, která je v tomto směru vitamínově bohatší než vymílaná mouka. Vitamín B1 je rozpustný ve vodě a vůči teplu je poměrně odolný.
Vitamín B2 tvoří tkáně. Je obsažen v mléce, obilninách, čerstvém mase, vejcích, zelí, kapustě špenátu, zeleném hrášku a jiných zeleninách. Dále vitamín B2 najdeme v čerstvých houbách, játrech a ledvinkách.
Vitamín C snižuje únavu, zvyšuje odolnost proti infekčním nákazám a zlepšuje hojení ran. Velmi důležitý je tím, že snižuje riziko kornatěni cév. Obsažen je především v ovoci a zelenině, nejvíce vitamínu C je v citrusových plodech. Zdrojem vitamínu C jsou ale také papriky, šťáva z rajčat a zelí. Při tepelné úpravě volíme šetrnější postupy.
Vitamín D pomáhá při stavbě kostí a napomáhá správnému hospodaření našeho těla s vápníkem. Vitamín D najdeme v rybím tuku, mořských rybách, mléku, máslu a vejcích. Mořské ryby doplňují naši stravu také jódem.
Dostatečnou dávku vitamínů zajistí nejpestřejší složení stravy jak pro dospělé, tak pro děti. Důležitý vitamín C, kterého se nám právě v tomto období příliš nedostává, je vhodné doplňovat konzumací syrového ovoce a zeleniny, které můžeme podávat jako přílohu nebo salát. Vyzkoušejte také přidávat zelené natě na pomazánek nebo si jako nápoj dopřejte vymačkané ovocné či zeleninové šťávy. Ocelové zdraví pak budete mít jisté. Nebo alespoň budete vědět, že jste pro něj udělai maximum.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Omyté a osušené porce lososa posypte solí a pepřem. Na oleji orestujte z obou stran. Přidejte nakrájený dobře omytý pomeranč, šťávu z poloviny citrónu a druhou polovinu citrónu nakrájenou na plátky.Podlijte vínem a restujte až se víno odpaří na polovinu. Filé několikrát obraťte. V polovině restování přidejte kapary a máslo. Podávejte zdobené petrželkou.
Počet porcí: 2
Ingredience:
Postup přípravy:
Tuhé stonky špenátu odlamujeme, protože špenát nebudeme tepelně upravovat, a tak by nám vadily. Listy dáváme do mísy na salát.Začneme připravovat teplou zálivku: plátky slaniny nakrájíme na drobné nudličky, jarní cibulku nadrobno. Do rozpálené pánve s olejem vsypeme slaninu s cibulkou a asi minutu restujeme. Místo jarní cibulky se také může použít šalotka.Do pánve vlijeme ocet a přidáme hořčici. Rozmícháme a svaříme. Vaříme asi 2 minuty, aby se tekutina svařila přibližně o třetinu. Horkou zálivkou přelijeme salát. Salát promícháme.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Očištěnou zeleninu nakrájejte na menší kousky.Na pánvi s rozehřátým máslem orestujtemrkev,pórek a papriku.Po několika minutách přidejte cuketu a duste 10 minut.Přidejte na kostičky nakrájenou šunku,(můžete použít i měkký
salám).Poduste dalších 5 minut.Podle chuti osolte a opepřete.Vejce rozšlehejte se smetanou,osolte,opepřete,přidejte k zelenině a promíchejte.Formu vymažte a vysypte strouhankou.Na dno dejte polovinu připravené zeleniny,přikryjte plátky sýra,dejte zbytek zeleniny a opět přikryjte sýrem.Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 35-40 minut.Nechte vychladnout a pak koláč z formy vyklopte.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.