Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cibetková káva. Je libo espresso ze vzácného trusu?

Cibetková káva. Je libo espresso ze vzácného trusu?

6. 1. 2014 - Snad každý o ní už aspoň jednou slyšel. Cibetková káva, či chcete-li Kopi Luwak, je tahákem všude, kde se objeví. Co je na ní tak lákavé? To prozradí Kávové listy...

Kromě nálepky nejdražší káva na světě je to především skutečnost, že prochází trávicím traktem malých šelem – cibetek. Dnes se vydáme na východ do Indonésie. Po stopách cibetek a… inu, jejich trusu.

Historie

Od 17. století probíhala v Indonésii kolonizace Holanďany, kterým se povedlo ilegálně dovézt plody kávovníku z Jemenu. Říká se, že objev cibetkové kávy náleží indonéským sběračům kávy, kterým Holanďané zakázali sbírat kávu pro své vlastní účely. Touha po kávě jim však ukázala, že cibetky jedí kávové třešně a natrávené a přesto neporušené je vylučují spolu s trusem. Pro sběrače tedy bylo nejlepším řešením tento trus sbírat a očistit.

Cibetky

Cibetky patří do čeledi cibetkovitých a žijí nejen v Asii ale i v Africe či Jižní Evropě. Tou, která nás zajímá, je druh Paradoxurus hermaphroditus. Váží 2 – 5 kilogramů, tělo má dlouhé zhruba půl metru stejně jako ocas. Srst má zbarvenu do odstínů šedé. Cibetky vedou samotářský život, nejaktivnější jsou během noci a patří mezi všežravce, jejichž hlavním zdrojem potravy je především ovoce. Nepohrdnou ani malými savci či hmyzem. Cibetky vlastní typické pachové žlázy, které vylučují páchnoucí látku v případě, kdy se cibetky cítí v ohrožení.

Obr.: Trus cibetek, zdroj: Kávové listy Obr.: Cibetka krmená v zajetí, zdroj: Kávové listy

Kopi Luwak

Káva Kopi Luwak (z indonéštiny kopi = káva a lokálního pojmenování cibetky na Sumatře = luwak) prochází, jak už bylo zmíněno v úvodu, trávicím ústrojím těchto malých šelem. Cibetky si ve volné přírodě vybírají kávové třešně, které následně zkonzumují. Káva projde uvnitř cibetky fermentací a nepoškozená vyjde ven spolu s trusem, v němž se mohou tím pádem mísit plody Arabiky i Robusty. Sběrači kávy tedy musí mnohdy zdlouhavě pátrat v lesích po těchto výkalech a vybrat z nich kávu. Především díky nočnímu životu cibetek je složité monitorovat jejich výskyt a pohyb.

Za největšího producenta Kopi Luwak je považována Sumatra. Dále se s ní můžeme setkat na ostrovech Jáva, Sulawesi, Bali či ve Vietnamu a jiných státech v jižní a jihovýchodní Asii.

Cibetková káva je vyráběna z trusu divoce žijících jedinců. Avšak rostoucí popularita této kávy na celém světě s sebou přináší i negativa v podobě lovu cibetek a jejich násilného krmení kávou za účelem masové produkce. Producenti nemají podle zjištění organizace PETA problém takto získanou kávu označit jako z „divokého zdroje“. Podvodů s Kopi Luwak je více – od prodeje směsí s nízkým procentem opravdové cibetkové kávy přes prodej starých a nekvalitních zrn. Ve Vietnamu se pak produkuje káva, která prochází imitovaným procesem trávení za absence skutečné cibetky. Tento proces s použitím trávicích enzymů má však patentován americká firma Coffee Primero. Kávu prodává pod názvem „Magic Cat“ a balení (450g) vyjde na 16$ (v přepočtu 320 Kč).

Vzácnost této kávy je dána právě svou netradiční cestou z keře kávovníku až do šálku konečného konzumenta. Cibetková káva je opředena aurou luxusu a vysoké kvality, nicméně názory na její chuťovou jedinečnost a kvalitu se liší. Není vyloučeno, že se jedná o vydařený marketingový tah. Jedno je však jisté – cibetková káva je ve svém základu jako každá jiná.Nesprávným upražením či přípravou ani z ní nezískáte unikátní chuťový požitek.

A za kolik takovou kávu pořídíte? Cena pohybuje někde mezi 600 až 700 $ za kilogram, čili ani deset tisíc našich korun by stále nestačilo. Drahá? Rozhodně. Nejdražší? Zdaleka ne.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Věra Judasová, Kávové listy, foto: kavovelisty.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz