10. 1. 2014 - Horké nápoje pro zahřátí patří k zimním měsícům stejně jako ty ledové k létu. Pro ty, kteří se nepotřebují zahřát pomocí alkoholu a neholdují grogům ani svařákům má Vše o vaření hned několik zajímavých tipů.
Nápoje s typickou vůní totiž můžeme připravit i bez alkoholu. Alternativou ke svařenému vínu může být třeba vymačkaná ovocná šťáva zahřátá k bodu varu s hřebíčkem, badyánem a skořicí.
Nejjednodušší variantou nealko nápoje pro zahřátí jsou však horké vysokoprocentní džusy, které před podáváním posypte mletou skořicí. Výborně chutná hruškový, jablečný, ananasový či brusinkový.
V restauracích se setkáte i s instantními nápoji z prášku, které se však s horkým džusem nedají srovnávat - většinou jde jen o výrazně oslazenou horkou vodu s umělými vůněmi a barvivy.
Další kategorií jsou smetanové či čokoládové horké nápoje ochucené třeba vanilkou nebo medem, a samozřejmě čaje, ať už skutečné z čajových lístků nebo tzv. nečaje.
Zahřejí vás samozřejmě všecny, zkuste však v zimě vybírat především červené čaje, které dokáží pocit tepla umocnit. Mezi ně patří čínský čaj puerh a bezkofeinové čaje roibos, lapacho a maté.
Z bylinek a plodin se na výborný zimní čaj hodí maliník, černý bez, šípek, zázvor a lipový květ. A pokud budete chtít jejich sílu zintenzivnit, pak do nich přidejte skořici, lékořici nebo vanilku a nezapomeňte na med a citron nebo citrusovou kůru.
Ti, kteří se chtějí nejen zahřát, ale i mlsat a dostat do těla energii, si v zimě rádi dopřávají horkou čokoládu. V kavárnách se dá ochutnat celá řada příchutí, ale skvělý nápoj výborné chuti si můžete připravit i doma.
Budete potřebovat tabulku kvalitní hořké čokolády, půl litru mléka, vanilkový cukr, smetanu na šlehání, kakao a skořici na ozdobení šálku. Mléko zahřejte, nalámejte do něj čokoládu, přidejte vanilkový cukr a přiveďte k varu. Kastrůlek sundejte z plamene a metličkou vyšlehejte do pěny. Rozlijte do šálků a zdobte šlehačkou a skořicí. Už se vám sbíhají sliny?
V posledních letech získávají na oblibě také pečené čaje z ovoce, které si snadno připravíte v troubě. Stačí nakrájet na plech vybrané druhy, obvykle jablko, hrozny, mandarinky, hrušky (ovoce může být čerstvé i mražené), zasypat cukrem a vložit do trouby. Zhruba po třiceti minutách je dobrota na světě. Směs rozdělte do malých skleniček, které zavaříte. Čajovou směs pak můžete mít doma po celou zimu. Do šálku pak stačí dát dvě až tři lžičky směsi a zalít horkou vodou. Na svůj originální čaj pak můžete pozvat milé hosty, kteří na oplátku zahřejí vás teplým slovem.
Počet porcí: 10
Ingredience:
Postup přípravy:
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a přidáme šťávu ze dvou citronů. Pak už jen zvolíme program na pekárně na přípravu džemu a za hodinku a půl máme úžasný voňavý pečený čajík, kterým ještě za tepla plníme skleničky. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru asi tak na 10 minut, aby víčko pěkně chytlo a pak už jen necháme vychladnout. Dávkování čajové směsi je indivituální např. já dávám 4-5 lžiček do půllitráčku.
Počet porcí: 2
Ingredience:
Postup přípravy:
Čokoládu nalámejte na kousky. Vanilkový lusk podélně překrojte na polovinu. Chilli papričku rozkrojte a vyndejte semínka. Do vhodné nádoby dejte vařit mléko,přidejte skořici,vanilkový lusk a chilli papričku. Do horkého mléka přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit. Nakonec přidejte cukr,brandy a znovu míchejte až se cukr rozpustí.Už nevařte. Hned podávejte.
Počet porcí: 6
Ingredience:
Postup přípravy:
Do hrnce nalijte jablečnou šťávu, přidejte na plátky nakrájený pomeranč,hřebíček a skořici. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Podávejte horké.Nápoj můžete osladit medem.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Brusinkovou šťávu vlijte do vhodného hrnce,přidejte nakrájený zázvor a cukr.Nechte projít varem ,odstavte z ohně a přidejte limetkovou šťávu. Promíchejte , rozlijte do skleniček,přidejte kolečko limetky a hned podávejte.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.