16. 1. 2014 - ČR - 83 těch nejlepších restaurací v ČR je součástí celorepublikového gastro festivalu Grand Restaurant Festival, který právě začal. Ochutnejte mušle sv. Jakuba, grilovaná králičí jatýrka nebo ovocné gazpacho s eukalyptem a nechte se hýčkat. Festival nabízí opravdové speciality.
Grand Restaurant Festival zve do špičkových restaurací, kde vaří ti nejlepší šéfkuchaři. Návštěvníci si mohou vychutnat luxusní jedno- až tří-chodové menu za festivalovou cenu od 250 Kč do 600 Kč.
Festival byl zahájen 15. ledna a potrvá do konce února. Koná se po celé republice a jsou do něj zapojeny desítky restaurací. Šéfkuchaři připravili ta nejlepší menu a návštěva restaurace je tak pozdvižena na neobyčejný zážitek. Festival si dává za cíl naučit nás "nejíst blbě". Oficiální motto totiž zní: "Nejezte, nepijte a nežijte blbě."
Letos festivalové menu obsahuje pokrmy ve třech kategoriích: "To jste ještě nejedli", jež by měla návštěvníka překvapit a vyburcovat k vyzkoušení něčeho nového a nepoznaného, "Ctíme tradiční recepty a zvyklosti" je kategorie respektující klasické recepty, poslední kategorií je "Láska prochází žaludkem", jež vyburcuje všechny návštěvníkovy smysly.
Do festivalu je letos zapojeno 83 restaurací z 30 měst České republiky, jejichž menu obsahuje na 249 pokrmů. Výběr je tedy opravdu široký. Jsou to ty nejlepší a nejzajímavější restaurace, které vzešly z celostátní ankety Maurerův výběr.
Obr. Na pečené jehněčí kýtě (vpravo) i na steaku z mladého býčka (vlevo) si pochutnáte v restauraci Vyhlídka ve Velkých Karlovicích, který je součástí festivalu; zdroj: Resort Valachy Velké Karlovice
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.