Štamgast & Gurmán

Co takhle dát si ...houby v zimě?

Co takhle dát si ...houby v zimě?

17. 1. 2014 - Ovšem nemyslíme ani nakládané ani sušené či zmražené, ale čerstvě nasbírané v nejbližším lese. Říkáte si co je to za nesmysl v lednu? Pak čtěte dál a Vše o vaření vám prozdradí, že i v zimě se dá s úspěchem pěstovat houbaření.

Nepatřím mezi úspěšné a tedy ani vášnivé houbaře, a proto mi donedávna tato disciplína byla neznámá. Mezi vámi ale určitě bude řada těch, pro které není novinkou, že i v lednu „rostou“, obzvlášť pokud je mírná a vlhká zima tak jako ta letošní.

Některé druhy jedlých hub totiž najdeme celoročně a ani sněhová pokrývka pro ně nemusí být překážkou. Zimní houby jsou na chlad velmi dobře přizpůsobeny a mohou i lehce přemrznout. Samozřejmě platí u nich to stejné pravidlo jako u ostatních druhů hub - pokud několikrát hodně přemrznou a mezitím rozmrznou, takové houby se již sbírat nedoporučuje.

V zimě však roste jen několik druhů jedlých hub. Patří mezi dřevokazné houby a nalezneme je nejčastěji na pařezech, padlých, ale i živých kmenech stromů. Nejoblíbenějšími zimními houbami jsou hlíva ústřičnápenízovka sametonohá. Dalšími známými jedlými houbami, kterým zima nevadí jsou např. pařezník pozdní nebo jidášovo ucho.

Obr. Sbírat houby v zimě je pro mnohé překvapivé zjištění  Obr. Hlíva ústřičná

Hlívu ústřičnou nejčastěji naleznete na odumřelých kmenech listnatých stromů. Její plodnice připomínají ústřice a odtud je i její název. Je to výtečná houba k všestrannému kuchyňskému využití. Má příjemnou houbovou vůni a nasládlou chuť. Prokázány byly i její léčivé účinky. Můžete si ji vypěstovat i doma na balkoně nebo na zahradě.

Penízovka sametonohá (úvodním obrázek) roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících, ale i živých listnatých stromů. Je velmi odolná a vydrží i teploty až do mínus deseti pod nulou. Nestor českých houbařů František Smotlacha ji nazýval vánoční houbou, protože ji lze najít právě o vánočních svátcích, často i pod sněhem. Její chuť a vůně jsou příjemné a typicky houbové. Penízovka patří mezi velmi chutné houby. Její chuť vynikne zejména v polévkách.

Jidášovo ucho roste hojně a prakticky po celý rok na mrtvém dřevě bezu a akátu. Nalézt ho však můžeme i na jiných typech listnáčů. Používá se především do asijských jídel, ale výborné je i do salátů, polévek a houbových směsí.

Pařezník pozdní najdeme spíše vzácněji na odumřelých kmenech olší, buků, vrb a javorů na vlhčích místech. Mázajímavou chuť a hodí se např. do guláše.

Sbírání zimních hub má několik výhod - tyto druhy se dají pěkně odloupnout od substrátu, takže se obejdede i bez nožíku. Mnoho houbařů se v zimních měsících do lesa nevydává, a tak navíc nepotkáte mnoho konkurentů.

Houbaření je v zimě je také bezpečnější, protože teď v lese nenajdete jedovaté houby.

Zkrátka zima, která má dostatek vláhy, není sucháa teploty se během ní pohybují mírně nad nulou, je pro houbaření ideální. Tak neváhejte a vyražte ve volné chvíli do lesa a dopřejte si i v lednu čerstvé houby.

Obr.: Jidášovo ucho                                            Obr. Pařezník pozdní

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz