Štamgast & Gurmán

Tradiční vepřo knedlo zelo

Tradiční vepřo knedlo zelo

29. 1. 2014 - Vepřo knedlo zelo je prubířským kamenem každé hospodyňky. Už naše babičky říkaly, že děvčata se mohou vdávat teprve, když se právě tohle jídlo naučí připravit.

Vepřová pečeně podávaná s houskovým knedlíkem a dušeným zelím v sobě spojuje tři oblíbené české pochoutky na jediném talíři. Přestože podobné jídlo si dopřávají i v Rakousku a Bavorsku, pouze u nás má tak hravé pojmenování – vepřo knedlo zelo. A co si budeme povídat, pouze u nás ho lze zapít opravdu dobrým pivem!

Přestože na talíři tohle jídlo vypadá opravdu složitě, jeho příprava zase až tak složitá není. Je pouze potřeba načasovat všechny kroky přípravy tak, aby bylo vše hotovo najednou a mohlo se servírovat. S naším receptem to ale určitě zvládnete!

Počet porcí: 4–6 osob

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření a pečení: 2,5 hodiny

Suroviny:

Vepřo:

  • 1 kg vepřové pečeně nebo krkovice
  • 2 cibule
  • sůl, pepř
  • 1 celý česnek
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • voda na podlití

Knedlo:

  • 2 rohlíky, nejlépe den staré
  • ½ kostky droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 500 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce

Zelo:

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • špetka drceného kmínu a soli
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Vepřovou pečeni očistíme, důkladně osolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a mletým nebo drceným kmínem. Máme-li dost času, necháme maso v lednici uležet do druhého dne.

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do pekáče, v němž jsme již rozpustili sádlo. Potom na cibuli položíme maso, podlijeme hrnkem vody, přikryjeme a dáme do trouby, předehřáté na 140 stupňů, asi na hodinu péct. Potom odkryjeme a pečeme další hodinu odkryté, aby maso získalo barvu.

Mezitím si připravíme knedlíky a kysané zelí. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 18 minut, v polovině varu je vařečkou obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a hned nožem nebo nití nakrájíme na plátky.

Na zelí rozpálíme v hrnci sádlo a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu. Ze zelí slijeme nálev (a ponecháme), zelí pokrájíme na větší kusy, přidáme do hrnce, a zalijeme nálevem (pokud je hodně kyselý, jen jeho částí). Přidáme kmín a sůl a necháme vařit, až zelí změkne. Potom osladíme, zaprášíme moukou necháme ještě 15 minut provařit.

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte odpočinout. Pekáč dejte na sporák a výpek zredukujte. Jakmile se vyvaří voda a zbude jen tuk, zaprašte jej lžící mouky, zalijte vodou a nechte ještě 20 minut provařit, podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Podávejte odpočinuté maso, nakrájené na plátky, se zelím a plátky knedlíků, přelité omáčkou z výpeku.

Tip: Krkovice je na pečení ideální, protože není ani moc tučná, ani moc libová, nebude tedy po upečení vysušená.

Obr.: Vepřo knedlo zelo; zdroj: Czech Specials

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Czech Specials; foto: www.czechspecials.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz