Štamgast & Gurmán

Polévky husté, poctivé, syté

Polévky husté, poctivé, syté

31. 1. 2014 - Polévka je ideální jídlo – lze ji snadno připravit téměř z jakékoli suroviny, zahřeje, zasytí a dodá tělu potřebné látky a dostatek tekutin. Proto vám dnes Vše o vaření přináší tipy na zajímavé husté a výživné polévky, které mohou být samy o sobě hlavním chodem.

Osobně neznám člověka, který by polévky neměl rád. I ti, kteří čirým polévkám říkají posměšně „voda s něčím“, mají svoji oblíbenou rajskou, bramboračku, česnečku či fazolovou.

Původně se opravdu polévky připravovaly tak, že se ve vodě uvařilo to, co bylo zrovna po ruce a polévka byla na světě. Dnes však vodu zpravidla nahrazujeme vývarem z masa, kostí nebo zeleniny, případně z ryb a drobů a polévky vařime s mnoha surovin s různými knedlíky, zavářkami a kapáním.

Mezi nejoblíbenější polévky patří zeleninové a luštěninové. Skvělou ingrediencí pro polévky je zelí nebo kapusta, případně jiná košťálová zelenina. Specifickou rustikální chuť pak mají polévky s houbami a nebo ty, ve kterých se vařily uzeniny. Středomořské národy zase zhusta sypou své krémové polévky tvrdými sýry.

Samostatnou kapitolou je zabíjačková polévka, která obsahuje vepřovou krev a kroupy. V pohádkové literatuře pak dokonce objevíme polévku sekyrkovou, ovšem recept na ni se vám zdráháme doporučit.

Můžete se však těšit na samostatný článek, ve kterém vám v letních měsících dáme tipy na studené a ovocné polévky.

Vozkova housková polévka

Počet porcí: 3

Ingredience:

  • Houska 4 ks
  • Masový vývar 1 l
  • Žloutek 1 ks
  • Smetana 130 ml
  • Petržel kudrnka 1 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Pepř 1 špetka

Postup přípravy:

Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru, kde je necháme rozmočit, následně dobře provařit a propasírovat. Polévku před podáváním povaříme s jedním rozkvedlaným žloutkem, smetanou nebo mlékem a trochou nasekané petrželky. Polévku ozdobíme opraženými plátky housky, ozdobíme snítkou petrželky.

 

Hrášková polévka

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Mražený hrášek 200 g
  • Olivový olej 3 lžíce polévková rovná
  • Polévkové koření sypké 1 lžíce polévková rovná
  • Brambory 1 ks

Postup přípravy:

Na olivovém oleji a troše vody podusíme hrášek. Rozmixujeme. Chceme-li mít polévku opravdu jemnou, směs propasírujeme. Přidáme vodu, polévkové koření a zahustíme rozmixovanou bramborou. Chvíli provaříme. Plátky toustového chleba nakrájíme na kostky a na sucho osmahneme. Krutony posypeme polévku na talíři.

 

Čočková polévka

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Předvařená čočka 100 g
  • Zeleninový vývar 800 ml
  • řapíkatý celer 1 polovina stvolu
  • Kari koření 1 lžička
  • Sůl 2 špetky
  • Nasekaná celerová nať 3 lžíce
  • Pepř 2 špetky

Postup přípravy:

Propláchnutou čočku dejte do vývaru a uvařte doměkka. Očištěný celer nakrájejte na malé kostičky a přidejte do polévky 10 minut před dovařením. Osolte,přidejte pepř,kari a povařte ještě 5 minut. Na talířích přizdobte celerovou natí.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz