31. 1. 2014 - Polévka je ideální jídlo – lze ji snadno připravit téměř z jakékoli suroviny, zahřeje, zasytí a dodá tělu potřebné látky a dostatek tekutin. Proto vám dnes Vše o vaření přináší tipy na zajímavé husté a výživné polévky, které mohou být samy o sobě hlavním chodem.
Osobně neznám člověka, který by polévky neměl rád. I ti, kteří čirým polévkám říkají posměšně „voda s něčím“, mají svoji oblíbenou rajskou, bramboračku, česnečku či fazolovou.
Původně se opravdu polévky připravovaly tak, že se ve vodě uvařilo to, co bylo zrovna po ruce a polévka byla na světě. Dnes však vodu zpravidla nahrazujeme vývarem z masa, kostí nebo zeleniny, případně z ryb a drobů a polévky vařime s mnoha surovin s různými knedlíky, zavářkami a kapáním.
Mezi nejoblíbenější polévky patří zeleninové a luštěninové. Skvělou ingrediencí pro polévky je zelí nebo kapusta, případně jiná košťálová zelenina. Specifickou rustikální chuť pak mají polévky s houbami a nebo ty, ve kterých se vařily uzeniny. Středomořské národy zase zhusta sypou své krémové polévky tvrdými sýry.
Samostatnou kapitolou je zabíjačková polévka, která obsahuje vepřovou krev a kroupy. V pohádkové literatuře pak dokonce objevíme polévku sekyrkovou, ovšem recept na ni se vám zdráháme doporučit.
Můžete se však těšit na samostatný článek, ve kterém vám v letních měsících dáme tipy na studené a ovocné polévky.
Počet porcí: 3
Ingredience:
Postup přípravy:
Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru, kde je necháme rozmočit, následně dobře provařit a propasírovat. Polévku před podáváním povaříme s jedním rozkvedlaným žloutkem, smetanou nebo mlékem a trochou nasekané petrželky. Polévku ozdobíme opraženými plátky housky, ozdobíme snítkou petrželky.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Na olivovém oleji a troše vody podusíme hrášek. Rozmixujeme. Chceme-li mít polévku opravdu jemnou, směs propasírujeme. Přidáme vodu, polévkové koření a zahustíme rozmixovanou bramborou. Chvíli provaříme. Plátky toustového chleba nakrájíme na kostky a na sucho osmahneme. Krutony posypeme polévku na talíři.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Propláchnutou čočku dejte do vývaru a uvařte doměkka. Očištěný celer nakrájejte na malé kostičky a přidejte do polévky 10 minut před dovařením. Osolte,přidejte pepř,kari a povařte ještě 5 minut. Na talířích přizdobte celerovou natí.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.