5. 2. 2014 – BRATISLAVA – Od 31. ledna do 2. února 2014 se na bratislavském výstavišti Incheba uskutečnilo Mistrovství Slovenska v přípravě kávy - Barista 2014. Soutěž letos ovládly čtyři soutěžní kategorie: Barista, Latte Art, Good Spirits a Cup Tasters.
Letošní ročník se ve srovnání s těmi minulými těšil největší přízni diváků. Zřejmě to ovlivnil i fakt, že se organizátoři rozhodli využít gastro veletrhu, který na výstavišti probíhal souběžně s Mistrovstvím Slovenska v přípravě kávy.
O výsledcích rozhodovala mezinárodní odborná porota složená z porotců SCAE z Maďarska a České republiky. Roli hlavního porotce přijal Tibor Hajsunk z Maďarska. Mezi českými porotci byli napříkl Roberto Trevisan, Jiří Richter a Petra Střelecká.
Samotná soutěž probíhala od pátku 31. ledna a do nedělního finále postoupilo šest nejlepších.
Vedle hlavních soutěžních kategorií byla pro diváky a návštěvníky připravena i nesoutěžní kategorie, Latte Art Jam & Ultimate KeepCup Battle, která probíhala v rámci doprovodného programu. Soutěžící měli za úkol vytvarovat vzory do kapucína. Souboje se zúčastnil i Luigi Lupi, který je uznávaný mistr a průkopník techniky Latte Art z Itálie.
Obr.: Mistrovství Slovenska v přípravě kávy; foto: Lukáš Gál, Slovak Coffee Association
Druhý den mistrovství začal v rámci slovenského šampionátu kategorií Cup Tasters. Tentokrát měli možnost se v rámci nesoutěžního kola zapojit i samotní i diváci. V této kategorii projevil nejlepší degustační schopnosti barista Pavol Krajňák, ktorý v napínavém souboji těsně porazil Lukáše Podbehlého. O třetí místo se podělili Martina Cibuľova a Viktor Štefančík.
Kategórie Latte Art sa zúčastnilo 14 soutěžících z celého Slovenska. První místo si vybojoval Lukáš Podbehlý, následoval jej Martin Karabiňoš a na třetím místě se umístil Vladimír Kmec, loňský vítěz, který Slovensko reprezentoval na světovém šampionátě Latte Art v Nice. Souboj byl velmi vyrovnaný a možná právě proto se většina baristů zapojuje do motivační soutěže Latte Art Jam, která už třetím rokem pravidelně putuje po slovenských kavárnách.
V kategorii Coffee in Good Spirits i letos exceloval Martin Hudák, druhé místo obsadil Dominik Šmajda a třetí stupínek si vybojoval Lukáš Podbehlý.
Třetí soutěžní den se nesl ve znamení velkého finále. Ve finálovém kole kategorie Barista obhájil svůj loňský titul Marián Plajdičko se svým skvělým vystoupením. Druhé místo získal Lukáš Podbehlý, který letos předvedl vynikající formu – obsadil totiž prakticky v každé kategorii přední umístění. Třetí místo vybojoval Lukáš Soľanič.
Vítězové jednotlivých kategorií se zúčastní renomovaného světového šampionátu v v Rimini a Melbourne.
Obr.: Mistrovství Slovenska v přípravě kávy; foto: Lukáš Gál, Slovak Coffee Association
Obr.: Mistrovství Slovenska v přípravě kávy; foto: Lukáš Gál, Slovak Coffee Association
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.