26. 2. 2014 - Ve dnech 19. – 20.2. 2014 v OREA HOTEL Voroněž Brno pořádala firma MIKA CZ, s.r.o. Brno největší mezinárodní soutěž vín vyrobených v loňském roce VINUM JUVENALE 2013, soutěž Královna vín České republiky 2014 a prezentaci vinařských firem VINUM JUVENALE PRAESENTATIO.
Cílem soutěže vín VINUM JUVENALE 2013, která je organizována pod záštitou ministra zemědělství České republiky, hejtmana Jihomoravského kraje, primátora Statutárního města Brna, a prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky je propagace kvalitních zejména moravských vín vyrobených ze sklizně 2013. Ve dnech 3. – 4 a 10. února 2014 byla provedena odborná degustace 157 člennou komisí odborníků, kteří mají platné degustátorské zkoušky. Prezidentem degustační komise byl jmenován Ing. Jakub Šebesta.
Do soutěže bylo přihlášeno 610 vzorků ze sklizně 2013 z Bulhatska, Slovenska, Španělska, Čech a Moravy .
CHAMPION VINUM JUVENALE 2013
Rulandské bílé 2013, pozdní sběr, č. š. 01313, Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o.,
CENA HEJTMANA JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
ZA NEJLÉPE HODNOCENOU KOLEKCI VÍN, METROFLORA s.r.o., Milotice
CENA PRIMÁTORA STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA ZA NEJLÉPE HODNOCENÉ ZAHRANIČNÍ VÍNO
Rulandské biele, neskorý zber, č.š. L21
Vinárstvo Dubovský & Grančič, Svätý Jur, Slovenská republika
CENA SVAZU VINAŘŮ ČESKÉ REPUBLIKY ZA NEJLÉPE HODNOCENÉ ČERVENÉ VÍNO
Zweigeltrebe 2013, pozdní sběr, č. š. 20/13
Vinařství Kubík, Velké Bílovice
CENA VINAŘSKÉHO FONDU ČESKÉ REPUBLIKY ZA NEJLÉPE HODNOCENÉ RŮŽOVÉ VÍNO
Frankovka rosé 2013, jakostní, č. š. 7/13
Vinařství Václav Zapletal, Velké Bílovice
CENA ZA NEJLÉPE HODNOCENOU KOLEKCI
ZAHRANIČNÍCH VÍN
Vinum Kult s.r.o., Trenčín, Slovenská
Vyvrcholením celé vinařské akce bylo dne 20. února od 12,00 VINUM JUVENALE PRAESENTATIO. Pro milovníky a znalce vín byla připravena nejen ochutnávka všech hodnocených vín ze soutěže VINUM JUVENALE 2013, ale i prezentace 8 vinařských firem, kde majitelé a provozovatelé gastronomických zařízení mohli degustovat vína nejen ročníku 2013.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.