14. 4. 2014 - Předvelikonoční čtvrtek se blíží, je na čase si rozmyslet, jaké zelené jídlo zpestří váš jídelníček letos. Připadá vám špenát příliš nudný? To jedině v případě, že jste ještě nevyzkoušeli množství variací, které nabízí. Zkusili jste třeba špenát s rozinkami? Nene, není to blud, je to moc dobré a dokonce to má ušlechtilé jméno - špenát po římsku.
Na dvě porce si připravíme:
• 500 g čerstvého špenátu • 50 g prorostlé šunky • 1 stroužek česneku • 30 g másla • 2 lžíce oleje • 1 lžíce rozinek (předem nabobtnaných) • sůl
Špenát očistíme, omyjeme a párkrát - tedy dvakrát - spaříme horkou vodou a vymačkáme. Na rozehřátém oleji osmahneme větší kousky česneku (pozor, mícháme a rychle vyndáme, aby nezhořkl). Pak do oleje vložíme šunku nakrájenou na proužky či kostky, špenát, máslo a spařené rozinky. Nakonec osolíme, opepříme a při podávání posypeme kousky praženého česneku. Náš tip: místo šunky použijte pražená piniová semínka či mandle. Zajímavou chuťovou zkušenost získáte při kombinaci s rýží či pečenými bramborami přelitými máslem.
Špenát je listová zelenina, kterou milují všechny kuchyně, původem je však z Asie. Očekávejte od něj přísun železa a luteinu. Tento zelený poklad nešetří ani sodíkem, draslíkem, vápníkem a hořčíkem. Obsahuje víc než 88% vody a proto je také oblíbenou součástí chutných dietních receptů.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.