Štamgast & Gurmán

Hrochův ležák – pivo vařené v paneláku

Hrochův ležák – pivo vařené v paneláku

20. 8. 2011 - Pivo je tradiční český nápoj, v jehož konzumaci nemáme ve světě konkurenci. V obchodech i hospodách je velké množství různých značek na výběr. Najdou se však lidé, které nabídka neuspokojuje, a proto si pivo vaří doma.

Za vším je špatná kvalita piva v místních hospodách

Ihned po otevření dveří do bytu se mi pod nos dostane sladká vůně ječného sladu. Vaření piva před chvílí začalo.„Uvařit jednu várku trvá přibližně deset hodin. Běžně začínám tak v pět ráno, abych potom ještě něco z toho dne měl. Ale dnes jsem začal v po desáté, trošku jsem si přispal,“ směje se Jiří Maks ze Šumperka.

Pivo začal vařit před více než dvěma lety. „Vedly mě k tomu dva důvody. Jednak je v Šumperku s pivem bída a hlavně jsem si to chtěl zkusit. Jednou za dva měsíce uvařím třicet litrů piva. Víc než dvě stě litrů za rok nemůžu podle zákona vařit. Pokud se vejdu do tohoto limitu mám jen ohlašovací povinnost u celního úřadu,“ řekl domovarník (neoficiální pojmenování pro domácí vařiče piva, které vzešlo z anglického „homebrewery“, pozn. red.) a odbíhá zamíchat jeden ze dvou velkých hrnců stojících na sporáku.

Půllitr Hrochova ležáku za sedm korun

Šumperský domovarník se specializuje na spodně kvašené pivo – tedy u nás nejrozšířenější ležák. Jeho „pivovar“ se jmenuje 1. šumperský hrncovar a vlajkovou lodí je dvanáctistupňový světlý Hrochův ležák. Kromě toho také vaří polotmavou jedenáctku, kterou při povídání popíjíme. „Dlouho jsem přemýšlel nad názvem. S největší pravděpodobností to nakonec bude Měďák,“ ukazuje Maks tlustou složku, v níž má všechny možné recepty, potvrzení a další důležitá lejstra.

Své pivo Maks neprodává, ale to neznamená, že by odmítal kamarády, kteří by chtěli ochutnat. Cenu svého výrobku Maks má spočítanou. „Bez peněz za práci, DPH a spotřební daně vyjde půllitr na necelých sedm korun,“sdělil svou kalkulaci s tím, že jde o poctivě vařené pivo s nešizenými ingrediencemi.

Vše je na internetu, kromě kvasnic

Pivo se vaří z vody (měkká voda, co teče z kohoutku), ječného sladu, chmele a pivovarských kvasnic. „Slad i žatecký poloraný červeňák v granulích kupuji přes internet. Kvasnice nakupuji v hanušovickém pivovaru. Samotný recept pak není problém najít na internetu. Tak je to i s potřebnými nástroji a pomůckami. Hodně z nich jsem si ale vyrobil na koleně. Naučil jsem se kvůli vaření piva i svařovat,“ usmívá se Maks a nalévá na ochutnání svou dvanáctku.

Pro vaření jsou důležité teploty

Ptám se na recept a Maks sype z rukávu jeden krok za druhým. Musím jej brzdit, abych si stihl vše zapisovat. Seznamuji se s pojmy jako je rmut, dílo, nižší cukrotvorná teplota, vyšší cukrotvorná teplota, rmutování, chmelovar, spilka, ležácký sklep a mnoho dalších. Zkráceně můžeme říct, že jako první nastupuje dvoufázové rmutování. Následuje chmelovar, kterým končí fáze vaření. Do vychladlého nápoje se přidávají pivovarské kvasnice, které pivu dodají alkohol a ve spilce dochází k primárnímu kvašení. To trvá sedm až deset dní. Po stočení do ležáckých nádob, pivo zraje v ležáckém sklepu přibližně pět týdnů. „Nejdůležitější je dodržování teplot. Přesné množství už je na umění a zkušenostech sládka,“ dodal Maks s tím, že na deset litrů piva potřebuje dvě kila sladu, pětadvacet gramů chmele a půl deci kvasnic. (Pokud hledáte podrobné recepty, můžete vyzkoušet tyto stránky.)

Hospodský pivovar je mým snem

O své budoucnosti má Jiří Maks jasno, tedy zatím jen v představách a snech. „Rád bych měl hospodu s vlastním pivovárkem. Dvakrát jsem byl na zkušené v Olomouci u sládka Stanislava Nožky v tamním hostinském pivovaru Moritz. Něco takového by se mi hodně líbilo a bavilo by mě to,“ svěřil se Maks během vaření.

U dveří zvoní kamarád, který ještě Jiřího pivo neměl tu čest ochutnat. Domovarník nám tedy nalévá ještě sklenici svého nepasterovaného a nefiltrovanéhoMěďáku a my nadšeně ochutnáváme. Po dopití raději odcházím, jelikož by se rychle mohlo stát, že bych nestihl vlak.

Pivo je skvělé nejen k pití, ale také při vaření. Jako surovina se hodí do polévek (zkuste recept na Bavorskou pivní polévku s bylinkami), málokdo pochybuje o jeho blahodárných účincích na maso – třeba Cibulová krkovička na pivěa i u zákusků se dá chutně zapracovat pivo. To dokazuje například tento skvělý a jednoduchý recept na Pivní závin.

Foto a text: www.vseovareni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz