8. 8. 2014 - Při přípravě polévky si málokdo z nás uvědomí, že tento pokrm má za sebou opravdu bohatou historii. Polévku si vařili lidé již v pravěku. Postupem času se vyvíjela spolu s dobou, až se stala nedílnou součástí jídelníčků a v mnoha případech i originálním gastronomickým zážitkem. Na světě existuje na několik desítek druhů polévek a každá země má jinou tradici. Tento pokrm se dá připravit z různých ingrediencí a přísad. V tomto ohledu se fantazii meze nekladou.
Pro zjemnění se například skvěle hodí krémový smetanový sýr Philadephia, který vždy pokrm dokáže doladit k dokonalosti. Vyzkoušejte pikantní hřejivé polévky se sýrem Philadelphia, které jsou snadné na přípravu a skvěle vás naladí na další chod.
Pikantní mexická polévka se sýrem Philadelphia
Ingredience:
Příprava:
Na rozpálené pánvičce pozvolna na oleji opečte mleté maso s drobně pokrájenou cibulkou a ochuťte solí a kayenským pepřem. Postupně přidejte pokrájenou papriku, česnek, propláchnuté fazole bez nálevu, loupaná rajčata a zeleninový vývar. Pozvolna vařte přibližně 10 minut.
Jednu polovinu sýru Philadelphia postupně vmíchejte do polévky, až se zcela rozpustí. Dochuťte podle vlastní chuti kayenským pepřem, případně špetkou soli. Podávejte s kopečkem sýra Philadelphia, čerstvou petrželkou a pokrájenou bagetou.
Italská zeleninová polévka se sýrem Philadelphia
Ingredience:
Příprava:
Na 1 lžíci rozpáleného oleje osmahněte mrkev i celer a zalijte zeleninovým vývarem. Duste přibližně 10 minut. Přidejte pokrájenou cuketu i propláchnuté fazole a duste dalších 5 minut. Hrnec odstavte a do polévky pozvolna vmíchejte Philadelphii. Dále již nevařte. Kostky chleba opečte na zbývajícím oleji dozlatova. Polévku podávejte s dokřupava opečeným chlebem.
Asijská kuřecí polévka se sýrem Philadelphia
Ingredience:
Příprava:
Kuřecí maso pokrájejte na menší kostky a osmažte na rozehřátém oleji dozlatova spolu s jarní cibulkou a paprikou. Ochuťte pepřem, solí a kari kořením, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kukuřičný škrob rozpusťte v pěti lžících studené vody a za stálého míchání přidejte do polévky. Polévku ztlumte a na mírném ohni postupně vmíchejte Philadelphii až se zcela rozpustí. Dochuťte ještě kari kořením, solí či pepřem a můžete podávat, nejlépe s čerstvou či opečenou bagetou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.