4. 9. 2014 - Česání chmele na chmelnici v Čekyni zahájili ve středu 3. září zaměstnanci pivovaru Zubr. Nechyběli mezi nimi ani paní sládková či ředitel pivovaru. Zahájení sklizně se účastnil rovněž hokejový trenér Miloš Říha, patron nového piva Zubr Grand a Vladimír Lichnovský, předseda Zemědělského družstva Kokory.
Chmel je totiž dominantní ingrediencí nového jedenáctistupňového ležáku a právě čtyřnásobné chmelení dodává této pivní novince neodolatelné chmelové aroma a jedinečnou hořkost jeho chuti.
Chmel je při vaření piva jednou z nejdůležitějších ingrediencí a velmi zásadně ovlivňuje jeho výsledný charakter. Proto pivovar velmi dbá na výběr odrůdy, kterou při výrobě svého zlatavého moku používá. „Chmel z tršické oblasti dává pivu nezaměnitelné chmelové aroma, které těžko hledáte v zahraničních chmelech,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru.
Do příprav nového piva se zapojili i příznivci piva Zubr. Jméno pro nové pivo navrhovalo několik stovek facebookových fanoušků, účastníků červnového festivalu Zubrfest a zaměstnanců pivovaru. Celkem bylo navrženo více než 300 názvů, přičemž jméno Grand se v návrzích objevilo hned několikrát, a to nezávisle na sobě. Vybrané finální návrhy byly velmi pozitivně přijaty v následném testování mezi spotřebiteli, které probíhalo během prázdnin ve vybraných restauracích se Zubrem na čepu. Grand v něm s výraznou převahou nad jinými názvy dominoval.
Obr. Hokejový trenér Miloš Říha (vlevo) je čestným patronem nového piva
Že je Grand opravdu výjimečným pivem, dokládá i skutečnost, že má svého čestného patrona, kterým je Miloš Říha, úspěšný hokejový trenér a přerovský rodák. „Patronát beru velmi zodpovědně. Proto se aktivně, a opravdu velmi rád, zapojuji do některých činností spojených s výrobou piva. Patří k tomu i dnešní sbírání chmele,“ komentuje svou účast na chmelnici v Čekyni.
Chmel je plodina, která je velmi citlivá na přírodní podmínky a daří se mu jen v několika málo tuzemských regionech se specifickým klimatem. „Máme s pěstováním chmele bohaté zkušenosti. Naší doménou je poloranný žatecký červeňák, což je odrůda typicky českého chmele, kterému se na Moravě, konkrétně zde u nás v tršické oblasti, velmi dobře daří. Proto je považován za nejkvalitnější na světě,“ říká Vladimír Lichnovský, předseda ZD Kokory.
Obr. Při slavnostním přípitku zleva Nataša Rousková, Miloš Říha, Vladimír Lichnovský a Tomáš Pluháček
Zbrusu nová jedenáctka je letošní největší novinkou pivovaru Zubr. Oficiálně bude ZUBR Grand představen veřejnosti v sobotu 27. září na Svatováclavských slavnostech na výstavišti v Kroměříži.
Veřejnost se Granda dočká začátkem října, kdy bude k dostání jako čepované pivo v pivnicích a restauracích. Ředitel pivovaru věří, že ZUBR Grand bude mít u spotřebitelů úspěch. „Aktuální trendy jednoznačně hovoří o vzrůstající oblibě jedenáctistupňových piv, jakož i stále se zvyšujícímu zájmu o tradičně vařená piva,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru. Oprávněnosti jeho přesvědčení dodává i ochutnávka zkušebních vzorků piva Grand, která proběhla na červnovém Zubrfestu. Návštěvníci toto pivo velmi pozitivně hodnotili v kategoriích hořkost, pitelnost, plnost a celková chuť.
Obr. Česání chmele na chmelnici v Čekyni
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.