Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hora zaražena jest, vinobraní bude letos fest!

Hora zaražena jest, vinobraní bude letos fest!

23. 9. 2011 - Jestliže máte vinohrad, jistě jste v srpnu slavnostně „zarážali horu“. Pokud však vinohrad nemáte, tak možná ani netušíte, o čem je řeč. Zarážání hory je starodávný vinařský zvyk, kterým se uzavře vinohrad až do doby velké sklizně, do vinobraní. Pojďme společně nahlédnout pod zátku podzimních slavností vína, které se konají v hlavních vinařských městech Čech a Moravy.

Zarazit a nepokrást

Aby hrozny ve vinohradech mohly nerušeně dozrávat, je nutné jim dodat klid a pohodu. Kdo vínem žije a třeba i nějaký ten vinohrad vlastní, moc dobře ví, jaká je to tvrdá dřina. Aby bylo víno vínem, za kterým se budou lidé vracet a s oblibou pít, musí vinař vinohradu věnovat kus svého života. Mnohdy život celý… Vrcholem celoroční vinařské dřiny a starostlivosti je podzimní sběr, tzv. vinobraní. Ještě před tím však mnozí vinaři svou vinici neprodyšně uzavřou a tento zvyk je znám už od středověku pod termínem „zarážání hory viničné“. O co se jedná? Historie nám napoví mnohem víc. Zarážení nebo také zavření hory byl obřad, při kterém se zamezilo vstupu do vinohradu všem, kteří v něm neměli co pohledávat. Víno jakožto tekuté zlato dosahuje své nejvyšší hodnoty v době zrání, proto bylo nutné zamezit krádežím zralých hroznů právě v období těsně před sklizní. Porušení zákazu se tvrdě trestalo, chycený zločinec mohl přijít tu o roku, tu o nohu, případně za tuto svatokrádež zaplatil i cenu nejvyšší. Kdo tedy mohl do uzamčeného vinohradu? Jeho majitel a „hotař“, který hlídal vinohrad před špačky ničiteli a zloději. Další výjimkou pak byli nemocní lidé a těhotné ženy, kteří si mohli v horkém dnu utrhnout tři hrozny… Ovšem ne zadarmo, pouze za drobný peníz.

 

Jako zvednutý prst

Jak takové zarážání vypadá v praxi? Poblíž vinohradu (hory) se vzpínala tyč či tyče, často ozdobená posvěcenou kyticí lučního kvítí. Kůl v podobě májky se tyčil do krajiny jako zvednutý prst, který varoval všechny před vstupem do vinice. Hora byla tímto ceremoniálem uzavřena a víno mohlo v klidu a nerušeně zrát. Po této slavnosti už na vinici nesměl nikdo chodit, až do té doby, než začalo vinobraní. Na závěr slavnosti se střílelo do čtyř světových stran a vinaři pískali na píšťaly. Po slavnosti většinou následovala lidová zábava s muzikou a samozřejmě vínem. V současnosti se tento prastarý zvyk opět obnovuje a na mnoha vesnicích je, stejně jako v minulosti, doprovázen veselicemi a proudy vína burčáku. A kdy se hora zase otevře? Až tehdy, jak rozhodne hlavní vinař. Poté se kůl odstraní a může začít sběr hroznů a vlastní vinobraní. Sklizeň začne obvykle až v září, u velké části odrůd ještě později. Jen na burčák, je-li víno zralé, mohou vinaři sklízet už dříve. Zákon totiž umožňuje burčák nabízet už od 1. srpna. O mléku starců si můžete přečíst zde.

Vínem žije celá republika

Takže, to bychom měli. Horu jsme po sv. Vavřinci, tedy po 10. srpnu, neprodyšně uzavřeli a s rozhodnutím hlavního vinaře v září opět otevřeli. A můžeme se dát do sbírání, do vinobraní! Podle mnohých oslovených vinařů by měla být tato sezona obzvlášť vydařená, ale nechme se jako vždy překvapit. Doufejme, že tedy tento rok to bude příjemné překvapení. Vinobraní připadá na období mezi sklizní na polích a podzimní setbou. V krajích, kde byly vinohrady, patřilo a i v dnešní době patří k největším a nejdůležitějším svátkům v roce. Dříve se sklizně ujímaly ženy, které hrozny víny sbíraly do košů a ty pak odnášely do kádí. A kde si můžete užít opravdu velkolepé podzimní vinařské slavnosti? Tak určitě byste neměly vynechat Znojmo či Valtice, zkrátka moravské vinné sklepy. Vinařské slavnosti se však v současnosti konají i v mnoha jiných městech České republiky, avšak největší podobu tradičního vinobraní si stále zachovává Morava, která je vyhlášená svým dokonalým dodržováním starobylých tradic. A to je dobře, nemyslíte? Na podzimních slavnostech si můžete užít nejen loňského vína a burčáku, ale také vás čeká spoustu lidové hudby, kulinářských dobrot a všeobecného veselí. A co až radovánky skončí? Kam se vydáme hledat pravdu pak? Těšte se na 11. listopad, který tradičně patří Svatomartinskému vínu, tedy prvnímu mladému vínu roku 2011. O půlnoci na třetí čtvrtek v listopadu pak můžete otevřít a následně konzumovat mladé Beaujolais, nejznámější francouzské víno. Na ta nejlepší vína si však budete muset nějaký ten čas počkat! Aby se vám čas příjemně krátil, zveme vás na vinařské slavnosti po celé republice. Nezapomeňte ale, že i víno se vyplatí pít s mírou!


Text a foto: www.vseovareni.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz