10. 12. 2014 - Přesně 120 pater bychom napočítali, kdybychom všechny dorty soutěže Svatební dort roku 2015 postavili na sebe.
Pokud k tomu připočtěme 25 cupcakes, 50 porcí kavárenského dezertu, 8 květinových kompozicí z cukru, 5 VIP dezertů a 5 VIP dortíků, získáme výčet soutěžních exponátů 3. ročníku soutěže, které bude možno na vlastní oči obdivovat 17. ledna 2015 v Clarion Congress Hotel Prague.
„Celkem jsme letos přijali do šesti soutěžních kategorií 84 přihlášek od hobby a profesionálních cukrářů ze všech koutů České republiky i Slovenska. Přes první vyřazovací kolase do lednového klání probojovalo celkem 66 finalistů a 5 VIP osobností ve speciální kategorii Nejsladší VIP. Můžeme prozradit, že nominaci do sladkého pečení přijala např. herečka Lenka Vacvalová nebo modelka Jitka Válková,“ uvedla ředitelka projektu a majitelka svatební agentury Unique Wedding Soňa Solařová.
Osobností ale bude možné ve velkém finále potkat více. Nejlepší český cukrář Lukáš Skála, šéfcukrář restaurace Bruxx, přijal roli předsedy poroty a mezi porotci bude i Vladimír Krofta, šéfcukrář hotelu Corinthia nebo Marc Le Breton z pražské cukrárny Saint Tropez. Hvězdným hostem bude britská designérka a držitelka titulů Wedding Cake Designer 2012 a National Wedding Industry Awards 2013, Rosalind Miller.
Hlavní výhrou pro vítěze všech kategorií bude na míru postavený kurz od německého cukrářského mistra a bývalého prezidenta Německého svazu kuchařů, Roberta Oppenedera. Také mezi další ceny byly zařazeny cukrářské kurzy. „Velmi mě těší, že jak workshopy v rámci finálového dne tak některé z vítězných kurzů neopomíjí důležitost chutě při cukrářské tvorbě. Čeští cukráři zvládají poměrně obstojně dekorativní techniky, ale velké mezery stále cítíme v oblasti kombinací a vyváženosti chutí“, podporuje edukativní stránku soutěže Ing. Jaroslav Fiala, zástupce hlavního partnera soutěže spol. FIALA – PRAHAi
Odborným partnerem soutěže je i tento rok Asociace kuchařů a cukrářů, která si letos jza cíl zvolila podporu informovanosti cukrářů a všeobecné poradenství v problematice založení a schválení cukrářské provozovny.
Robert Oppeneder
Jeden z nejkreativnějších a nejúspěšnějších současných cukrářů. Několik let byl hlavním cukrářem s Eckartem Witzigmannem v restauraci Aubergine v Mnichově, šéfcukrářem v v mezinárodních hotelech jako Palace Gstaad, Kowloon Shangri-la v Hong Kongu a Park Hilton Munich. Je také vítězem několika zlatých medailí z mezinárodních kulinářských výstav a autor několika populárních knih pro cukráře. Působil rovněž jako prezident Německého svazu kuchařů.
Rosalind Miller
Specializuje se na zakázkové svatební dorty, slavnostní dorty a cupcakes, které jsou moderní i nadčasové. Poté, co vyhrála ocenění National and London Best Wedding Cake Designer of The Year za rok 2012 a 2013 udělené The Wedding Industry, je Rosalind uznávána jako jedna z nejlepších londýnských designérů dortů.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.