10. 12. 2014 - PRAHA - Plzeňský Prazdroj získal ve čtvrtek hned dvě hlavní ceny měsíčníku Pivo, Bier & Ale. V pražské restauraci U Fleků zvítězil s pivním půllitrem Pilsner Urquell z dílny známého českého designéra Ronyho Plesla. Ocenění „Pivní patriot“ si pak za dlouholetou vzornou péči o tradiční pivovarské řemeslo odnesl Ladislav Bešťák, emeritní bednář plzeňského pivovaru.
Včera večer se v pražské restauraci U Fleků uskutečnilo vyhlášení letošních Výročních cen měsíčníku Pivo, Bier & Ale. Plzeňský Prazdroj v anketě zaujal s nejzdařilejším designem půllitru určeného pro tradiční plzeňský ležák. Za návrhem stojí jeden z nejznámějších českých designérů Rony Plesl, jehož skleněné objekty získaly již mnoho ocenění (například cenu za nejlepší design v roce 1999 a opět v roce 2002 udílenou Českým Design Centrem) a jsou součástí nejrůznějších prestižních sbírek po celém světě.
„Půllitr odkazuje svým tvarem k historické tradici českého designu. Je navržen tak, aby si z něj každý mohl pivo plnohodnotně vychutnat. Širší tvar usnadňuje správné čepování piva dovnitř a vrchní okraj umožňuje, aby se na pivu mohla vytvořit dostatečně hustá a bohatá pěna,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. „Pěna je pro pivo velmi důležitá, protože se chová jako přirozené víko, které chrání nápoj před oxidací. Ležák Pilsner Urquell si tak v tomto půllitru zachovává velmi dlouho dokonale vyváženou chuť, aroma i ideální teplotu.“
Také ocenění „Pivní patriot“ bylo při letošním udělování cen spojeno s Plzeňským Prazdrojem. Titul si totiž odnesl Ladislav Bešťák, legenda českého bednářství. Nyní již emeritní řemeslník strávil v plzeňské bednářské dílně neuvěřitelných 52 let, do důchodu odešel před sedmi lety. „Láďa si cenu si zaslouží bez nejmenších pochyb. Navždy bude svázaný s naším pivovarem. Zkušenosti, které předával několika generacím svých kolegů, má naše současná bednářská parta stále na paměti a je také díky nim jedinečnou ukázkou českého řemeslného umu,“ popřála svému bývalému kolegovi Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. V plzeňských sklepích stále dozrává část ležáku v tradičních dubových ležáckých sudech v naprosto stejných podmínkách jako před více než 170 lety. Sládci tak mají díky stále aktivní bednářské partě možnost porovnávat chuť piva Pilsner Urquell z dřevěných sudů i z nerezových tanků, aby měli jistotu, že zůstává stále stejná.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.