19. 12. 2014 - Nakladatelství Smartpress nám nechalo nahlédnout do výtisků svých úžasných kuchařských knih a nejen to, svěřilo nám rovněž pár receptů, které si můžete vyzkoušet společně s námi. Aktuálně citujeme z pasáže zvané KAPR z Vánoční kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové.
Smažený kapr
pro 4 osoby
Veřejně jsem už mnohokrát přiznala, že kapra na Štědrý den obvykle nesmažím, jedině pokud mě k tomu přinutí obrovský a náhlý závan sentimentu a tradice. Kousky smaženého kapra bohužel nepatří k jídlům, která bychom doma vyhledávali a těšili se na ně, byť bychom je nakonec samozřejmě snědli. Raději si dáme pečeného lososa nebo pstruha – což má nakonec ještě jednu výhodu: nestojí mě to tolik času, který si obalování a smažení jinak vynutí.
Kapří maso je velmi měkké a mnoho lidí říká, že svým způsobem i blátivé – ono prostě jen nemá přirozeně pevnější konzistenci a smažení mu pak už na pevnosti nepřidá. Naštěstí mu trochu pomůže kyselé prostředí, jaké poskytne například jogurt. Pokud kapr na vašem štědrovečerním stole chybět nemůže, zkuste tuhle verzi. Ze všech smažených kaprů patří k těm lepším, a to za jeden kelímek jogurtu navíc prostě stojí (tedy pokud se pro něj nebudete muset vydat do přeplněného obchodu).
4 porce kapra, s kůží
1 bílý jogurt
1 vajíčko
½ lžičky soli
strouhanka na obalování
½–1 l oleje na smažení
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.