Štamgast & Gurmán

Jogurtem proti blátivosti

Jogurtem proti blátivosti

19. 12. 2014 - Nakladatelství Smartpress nám nechalo nahlédnout do výtisků svých úžasných kuchařských knih a nejen to, svěřilo nám rovněž pár receptů, které si můžete vyzkoušet společně s námi. Aktuálně citujeme z pasáže zvané KAPR z Vánoční kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové.

Smažený kapr

pro 4 osoby

Veřejně jsem už mnohokrát přiznala, že kapra na Štědrý den obvykle nesmažím, jedině pokud mě k tomu přinutí obrovský a náhlý závan sentimentu a tradice. Kousky smaženého kapra bohužel nepatří k jídlům, která bychom doma vyhledávali a těšili se na ně, byť bychom je nakonec samozřejmě snědli. Raději si dáme pečeného lososa nebo pstruha – což má nakonec ještě jednu výhodu: nestojí mě to tolik času, který si obalování a smažení jinak vynutí.

Kapří maso je velmi měkké a mnoho lidí říká, že svým způsobem i blátivé – ono prostě jen nemá přirozeně pevnější konzistenci a smažení mu pak už na pevnosti nepřidá. Naštěstí mu trochu pomůže kyselé prostředí, jaké poskytne například jogurt. Pokud kapr na vašem štědrovečerním stole chybět nemůže, zkuste tuhle verzi. Ze všech smažených kaprů patří k těm lepším, a to za jeden kelímek jogurtu navíc prostě stojí (tedy pokud se pro něj nebudete muset vydat do přeplněného obchodu).

4 porce kapra, s kůží

1 bílý jogurt

1 vajíčko

½ lžičky soli

strouhanka na obalování

½–1 l oleje na smažení

  1. V předvečer smíchejte jogurt se solí a vajíčkem. Rybu umyjte a naskládejte v jedné vrstvě do mělké misky. Zalijte ji jogurtem a každým kouskem několikrát otočte, aby se ryba obalila. Misku uzavřete a nechte 24 hodin uležet v lednici.
  2. Před smažením rybu vyndejte z jogurtu a nechte trochu okapat. Strouhanku nasypte na dvojitý rozložený ubrousek nebo do většího mikrotenového pytlíku a obalte v ní každý kousek ryby. Jen lehce, aby byl kapr ze všech stran pokrytý, strouhanku nijak nepřitlačujte.
  3. V hlubší pánvi nebo větším mělkém kastrůlku rozehřejte tuk. Jakmile do něj vhodíte drobek strouhanky a ten začne bez průtahů bublat, můžete začít smažit. Naskládejte do pánve všechny kousky ryby a na středním plameni ji osmažte 4–5 minut z každé strany dozlatova. Vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte 2 minuty okapat. Podávejte s vychlazeným bramborovým salátem (pokud vám nějaký po neustálém ochutnávání zbyl) a se skrojkem citronu k pokapání.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Vánoční kuchařka pro dceru, Jana Florentýna Zatloukalová‎
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz