Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

NEŽ OTEVŘETE CHAMPAGNE

NEŽ OTEVŘETE CHAMPAGNE

29. 12. 2014 - Champagne je synonymem luxusu, ale vychutnat si alespoň jednou za rok skleničku toho nejlepšího, co francouzské vinice nabízejí, si každý z nás jistě zaslouží. Kvalita se ovšem nepozná pouze podle ceny. Jak se v bohaté nabídce elegantních lahví slovutných názvů vyznat, nám poradí Ivo Dvořák.

Když si chceme dopřát o svátcích Champagne, čím bychom měli při výběru začít?

Určitě bych začal pečlivým výběrem… „Champagne“ na etiketě znamená určitou kvalitu, ale i mezi„Champagne“ jsou velké rozdíly. Pro znalce se výběr bude zaměřovat na ročníková „Champagne“ vína Millésime. Pro občasné konzumenty je ideální základní „Champagne“ cuvée v kategorii brut. Milovníci říznějších vín se zaměří na Blanc de Blancs, a naopak ti, kteří vyhledávají opulentnější styl, si najdou svá oblíbená vína mezi Blanc de noirs.
Kdy je vhodné Champagne během slavnostní večeře podávat?

Ideální je podávání Champagne jako aperitiv Blanc de Blancs. Ale můžeme snoubit ChampagneBlanc de noirs i s Foie gras (husí játra). Snoubením Champagne s kaviárem, sušenou šunkou,ústřicemi, nebo krémovou polévkou vznikají klasické kombinace. V regionu jsou typické pokrmy jako jehněčí a´la champenoise, grilované vepřové kolena, Jambon sec des Ardennes, zvěřina, ryby, uzeniny, Boudin blanc (bílá klobáska) nebo sýry Langres, Chaource, Soumaintrain, Brie de Meaux, Brie de Melun.

Jak správně Champagne servírovat v domácím prostředí?

Teplota, která zvýší atraktivitu a svěžest běžného Champagne, je 5 – 7 °C. Pro ročníková Champagnemůže být teplota podávání 7 – 9 °C. Ideální sklenka pro servis Champagne je flétna. Nalévání by mělobýt pozvolné. S jakým jídlem chuť Champagne vynikne nejlépe?S rybami, mořskými plody, ústřicemi a drůbeží.

Ivo Dvořák

• vice prezident Asociace sommelierů ČR

• jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v ČR

• vítěz mistrovství světa Habanosommelier 2004 – Kuba

• soudní znalec v oboru víno a ostatní alkoholické nápoje

• držitel degustačních zkoušek podle evropských norem a zkoušek ČZPI

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.stamgastagurman.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz