Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ledové království z cukru

Ledové království z cukru

2. 1. 2015 - Kniha SLADKÉ BARY – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete od autorky Stáni Mutlové přináší mnoho skvělé inspirace pro tvořivé zimní večery. Například - jak si vytvořit sladké ledové království?

Minidortíky se sněhovou čepicí

Příprava 30 minut + pečení + zdobení 10 minut / Snadné

Roztomilé minidortíčky mizí ze stolu vždy jako první. Těžko jim odolávají i ti, kteří se pyšní, že nejsou na sladké. Navíc tyhle jsou sladké jen napůl. Svěží citrónové těsto se skvěle snoubí se sladkým sněhovým kopečkem. Navíc pusinky můžete mít připravené předem, takže minidortíčky vykouzlíte opravdu v cuku letu.

Na 24 dortíků:

2 středně velká vejce

špetka soli

60 g krupicového cukru

70 g polohrubé mouky

strouhaná kůra z 1 bio citrónu

20 ml slunečnicového oleje

30 g citrónového krému Lemon Curd

 

Na sněhovou čepici:

2 bílky ze středně velkých vajec

špetka soli

140 g cukru krupice

Zapněte troubu na 180 °C a dva plechy na maličké muffiny vyložte pečicími košíčky odpovídající velikosti.

Oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a prošlehávejte při střední rychlosti. Jakmile se začne tvořit sníh, přidejte cukr a ušlehejte pevný a lesklý sníh.

V druhé míse vyšlehejte samotné žloutky do světlé pěny. Tenkým pramínkem přilévejte olej a šlehejte, dokud se obě substance nespojí. Na závěr vmíchejte citrónovou kůru.

Žloutkovou směs stěrkou opatrně vkládejte do sněhu. Do vzniklé hmoty po částech vsypte prosátou mouku. Těsto pokaždé velmi opatrně, ale pečlivě promíchejte stěrkou, aby v něm nezůstaly hrudky mouky.

Košíčky naplňte do dvou třetin výšky a dejte péct do předehřáté trouby na 10–12 minut.

Mezitím si připravte sníh na pusinky. V čisté a suché misce šlehejte bílky se špetkou soli a postupně přidávejte cukr. Když je sníh lesklý a pevný, naplňte jím cukrářský sáček s kulatou špičkou o průměru 6 mm. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky o průměru 3 cm. Špičky pusinek můžete před upečením ozdobit stříbrnými cukrovými kuličkami.

Upečené dortíčky vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout. Plech s pusinkami vložte do trouby, teplotu snižte na 110 °C a nechte sušit zhruba 45 minut. V každém dortíčku vydlabejte lžičkou mělký důlek a naplňte ho citrónovým krémem. Uhlaďte do rovna. Pokud dortíčky příliš vyběhly, seřízněte nejprve horní část a pak teprve dlabejte. Pusinky potřebují co možná nejrovnější základnu, aby nesjížděly a estetický dojem z díla neutrpěl.

Upečené a vychladlé pusinky opatrně naaranžujte na připravené dortíčky. Citrónový krém je krásně přilepí.

Zbylé pusinky nasypte do skleněné dózy nebo vyskládejte na tácek a přidejte jako bonus do sladkého koutku.

Něco navíc:

Skvělým pomocníkem při dekorování je také kandysový cukr, zakoupíte ho ve většině supermarketů. Místo pusinek na dortíky nalepte krémem pár krystalů a budete za hvězdu.

Dort s rampouchy

Příprava 45 minut + pečení + zdobení 60 minut / Náročnější

Bez mrkvového dortu si neumím představit zimní sezónu. Voní z každé lepší kavárny a spolu s latté je to báječný odpolední dezert. Ač se mu říká dort, tak je to vlastně lité těsto s rychlým krémem, takže výborný adept na první dortové pokusy. A zdobení může být také jednoduché: celý mrkváč obmažte krémem a nahoru podrťte sněhové pusinky. Bude-li se vám chtít, přidejte sem tam sněhovou vločku z fondánu a máte hotovo.

 

Na dort o průměru 20 cm:

4 středně velká vejce

250 g třtinového cukru

2 polévkové lžíce javorového sirupu (nemusí být)

250 ml slunečnicového oleje

370 g polohrubé mouky

½ čajové lžičky soli

2 čajové lžičky prášku do pečiva

2 čajové lžičky jedlé sody

1 lžička mleté skořice

350 g mrkve nastrouhané na jemno

100 g nasekaných pekanových ořechů

šťáva z 1 pomeranče

 

Na krém:

375 g Philadelphie

250 g změklého másla

100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)

1–2 lžíce Lemon Curd nebo citrónové šťávy

 

Zapněte troubu na 175 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte a vyložte pečicím papírem.

Do mísy robotu rozklepněte celá vejce, přidejte cukr a javorový sirup. Šlehací metlou šlehejte při střední rychlosti, než se všechny suroviny spojí. Přidejte olej a ještě krátce prošlehejte.

Všechny sypké suroviny prosejte do druhé mísy. Postupně je přisypávejte do robotu a šlehejte na nižší otáčky, dokud nevznikne hladké těsto. Vypněte robot, přidejte nastrouhanou mrkev a nase­kané ořechy a už jen krátce promíchejte stěrkou.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 80 minut. Ke konci pečení je lepší dort kontrolovat. Otestujte špejlí, jestli se těsto ještě lepí. Pokud se lepí, přidejte mu ještě chvíli v troubě.

Upečený dort nechte na mřížce úplně vychladnout, pak jej zabalte do potravinové fólie a dejte uležet do lednice, ideálně přes noc.

Druhý den začněte krémem. Změklé máslo šlehejte v robotu s třecí metlou několik minut, než máslo zesvětlá. Přidejte cukr a po chvíli i krémový sýr. Na závěr po troškách přidávejte Lemon Curd nebo citrónovou šťávu. Ochutnávejte a kyselou složku vylaďte, aby vám krém chutnal.

Odleželý dort dvakrát prořízněte a připravte si čerstvou pomerančovou šťávu na prokapání. Piškot je pak vláčnější. Připraveným krémem dort naplňte a dejte zchladit. Ozdobte dle libosti, třeba už zmíněnými pusinkami a fondánovými vločkami.

Něco navíc:

Jestli se vám líbí zdobení rampouchy na fotce, připravte si potahovací hmotu a pár sněhových pusinek. Den předem rozválejte potahovací hmotu a vykrajujte z ní sněhové vločky. Nechte je přes noc proschnout, aby hezky držely tvar. Pak teprve začněte připravovat dort k potahování. Do krému, co zbyl z plnění, přidejte ještě trochu másla. Tímto hutnějším krémem potřete dort po celém povrchu, stačí jen tenká vrstva. Dejte zchladit.

Podle postupu na str. 166 potáhněte dort potahovací hmotou. Z ní pak vyválejte ještě spoustu malých tenkých rampouchů. Ty nalepte po obvodu dortu. Navrch naskládejte ledabyle pusinky a fondánové vločky. Můžete i posypat jedlými stříbrnými třpytkami.

Efektu levitujícího dortu dosáhnete pomocí stojanu z akrylové hmoty, který je průhledný a snadno splyne s pozadím.

Foto: David Turecký

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.smartpress.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz