29. 5. 2015 - HENČLOV - Pro milovníky fazolí, ale i pro ty, kteří se chtějí s touto surovinou naučit zacházet, je určen Festival fazolových specialit. Ten propukne 13. června na hřišti TJ Sokol Henčlov.
V rámci festivalu se můžete těšit na Mistrovství ČR v přípravě fazolové polévky, na týmovou soutěž O pohár Ministra zemědělství ČR a na bohatý doprovodný program. „Účelem akce je propagovat fazole jako zdravou surovinu opomíjenou v naší kuchyni a ukázat její všestranné využití v gastronomii, odpočinout si od stresových situací v zaměstnání a užít si jiné vaření než jsme zvyklí. V prvé řadě jde o zábavu,“ vysvětlil pořadatel Luděk Bil. Doplnil, že tohoto festivalu se mohou zúčastnit profesionálové i amatéři, kteří rádi vaří a umí nějaké zajímavé jídlo z fazolí. Je možné použít fazole suché, barevné, různých velikostí (předvařené), ale také sterilované nebo fazolové lusky mražené nebo čerstvé.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.