12. 6. 2015 - Studené pochoutky jsou nezbytnou součástí každé slavnostní tabule a kuchaři se v ní mohou tvořivě skutečně "vyřádit". Ve studeném menu by nikdy neměly chybět skvělé paštičky z listového těsta plněné různými druhy pěn. Pár tipů nám prozradily také autorky Kuchařky první republiky, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.
Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou
na 6 porcí
• 1 balení listového těsta, rozváleného
• 1 žloutek na potření
Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.
Rajský sýr pěnový
• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
• 100 g másla
• trocha soli a cukru
• 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat
• 120 ml šlehačky
• rajče a bazalka na ozdobu
V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou. Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.
Sardelový sýr pěnový
• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
• 100 g másla
• 100 g prolisovaných sardelí
• troška nastrouhané cibule
• 120 ml šlehačky
• kapary a ančovičky na ozdobu
Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.
Lososový sýr pěnový
• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
• 100 g másla
• troška soli
• půl lžičky nastrouhané cibule
• 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa
• 120 ml šlehačky
• několik snítek kopru
• plátek uzeného lososa na ozdobu
V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.