Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zabíjačka a výstava italských řemeslníků odstartovaly Karlovský gastrofestival

Zabíjačka a výstava italských řemeslníků odstartovaly Karlovský gastrofestival

4. 11. 2011 - VELKÉ KARLOVICE - Ve Velkých Karlovicích začal v pátek 4. listopadu 3. ročník Karlovského gastrofestivalu. Hlavní program v podobě takzvané Gastro tour vypukne o víkendu 5. a 6. 11. Jeho předzvěstí byla páteční vernisáž výstavy v Karlovském muzeu, která představuje řemeslníky z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, jehož kuchaři a farmáři se gastrofestivalu účastní.

Současně začala porážka prasat, aby řezníci do soboty stihli připravit slíbené pokrmy.
„Řezníci během pátku porazili deset prasat. V sobotu a neděli bychom tak měli mít pro návštěvníky připraveno k ochutnávce i na prodej 100 kg jitrnic, 100 kg jelit, 100 kg tlačenky, 50 litrů sádla, 30 kg škvarků a 130 kg ovaru,“ vypočítal Pavel Mikula, vedoucí hotelu Galik, kde budou zabíjačkové speciality v nabídce.
Do Velkých Karlovic se také v pátek začali sjíždět italští kuchaři a producenti z Friuli včetně hlavní hvězdy, držitele prestižní Michelinské hvězdy Alessandra Gavagni. Ten uvaří v sobotu galavečeři a v neděli předvede svůj um při kuchařských show. Italští producenti s sebou přivezli mj. 200 kg speciální rýže pro přípravu rizota i na prodej, 90 kg špaget, 40 kg parmezánu, 40 kg furlánského sýru frico, 50 kg špeku, 67 kg různých uzenin a salámů nebo 50 kg proslulé sušené šunky pršut. „Obvykle zraje ve sklepích 12 měsíců, ale pro Karlovský gastrofestival jsme ji nechali zrát o 6 měsíců déle, čímž je vzácnější a chutnější. Další zajímavostí mezi produkty, které jsme přivezli, je například naše pivo z horské vody pramenící v 1 800 metrech nad mořem,“ prozradil Loris Petris, jeden z italských kuchařů.
Lidé budou moci během Gastro tour navštěvovat vybrané restaurace a další místa v údolí Léskové a ochutnávat různé speciality. K mání budou i regionální produkty, protože součástí programu je také mezinárodní farmářský trh – po oba dny od 10 do 16 hodin. Celkem bude v údolí Léskové devět gastronomických zastávek, mezi nimiž návštěvníky zdarma sveze vláček či historický autobus. Vstup na akci je taktéž zdarma a koná se za každého počasí. Na všech místech bude možné platit pouze měnou Valašský gastroš, kterou lidé vymění ve směnárnách v kurzu 1 gastroš za 25 Kč.
Zatímco hotel Galik ovládne zabíjačka, blízkému Gril srubu Razula budou „kralovat“ italští farmáři. Hotel Lanterna ovládnou valašské speciality, hotel Horal nabídne také vína z italské oblasti Collio. V Penzionu Pod Pralesem budou kromě kyselice, bramboračky či halušek připraveny také jehněčí speciality, domácí jablečný mošt či jídlo s tajemně znějícím názvem Zašumúraný regiment, na sobotní večer tam chystají posezení u cimbálu. Penzion U Dorňáků má připraveno 450 pstruhů a 500 porcí zvěřinového guláše v chlebu. Jedna ze zastávek – v Hotelu Pod Javorem – bude mít v nabídce výhradně sladká jídla a v Apartmánech Razula se budou ochutnávat eko vína. Hlavním místem farmářského trhu bude Penzion Dolinka.
Program Gastro tour zpestří v neděli 10. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál. Milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery v Cocktail baru Lanterna. Připraveny jsou i další doprovodné programy a pro rodiče je zajištěna možnost hlídání dětí. U sjezdovky Razula bude při příznivých povětrnostních podmínkách k dispozici horkovzdušný balón, v němž se návštěvníci na chvíli mohou vznést do výšky a pokochat se výhledem na okolní krajinu Beskyd.
www.valachy.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz