18. 6. 2015 - PLZEŇ - Dalších 5 finalistů se probojovalo mezi nejlepší tuzemské výčepní. V úterý 16. června poměřili své síly v regionálním kole desátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.
V reprezentačních prostorách plzeňského pivovaru museli v soutěži prokázat ty nejlepší technické znalosti a dovednosti v péči o pivo a výčep nebo v přístupu k hostům. Zvítězil David Račák z Hostince DEPO v Českém Krumlově. Soutěž se nyní přesouvá do středních Čech a Prahy. Jméno vítěze pro rok 2015 vzejde začátkem srpna z národního finále, kdy dvacítka nejlepších výčepních předvede svůj um široké veřejnosti a odborné porotě a to opět v Plzni.
David Račák z českokrumlovského Hostince DEPO zvítězil v druhém ze čtyř regionálních kvalifikačních kol soutěže o nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender. Na druhém místě se umístil Viktor Bolya z plzeňského Švejk Restaurantu, na třetím Martin Vaněk z Medité Royal Golf Restaurant v Mariánských Lázních. Do národního finále je doprovodí dvě ženy, Klára Vondráčková a Martina Navrátilová, které obsadily čtvrté, respektive páté místo ze 44 přihlášených účastníků soutěže.
„Nervozita byla,“ přiznal po skončení soutěže David Račák, vítěz plzeňského kola. „Myslím, že je to ta nejprestižnější soutěž v tomto oboru, proto jsem za vítězství velmi rád. Opravdu jsem to nečekal,“ dodal s tím, že teorii si opakoval ještě na poslední chvíli cestou autem. „Viděl jsem tu dnes plno šikovných soutěžících,“ zakončil vítěz. Finále začátkem srpna bude skutečně napínavé.
Postupující do finále (regionální kolo Plzeň):
Přijdou utajené kontroly v restauracích
„Všichni postupující účastníci prokázali vysokou profesionalitu. Nehodnotili jsme jenom to, jak čepují pivo, ale také jejich celkový projev stejně jako odborné znalosti z výroby a uskladnění piva či péče o výčepní zařízení,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je zároveň předsedou prestižní soutěže. „Těší nás velký zájem přihlášených, ale postupující ještě nemají zdaleka nic jisté,“ dodává Berka s tím, že finalisty čeká těžký úkol ve formě utajených kontrol přímo v jejich domácích hospodách a restauracích: „Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neunikne. Naši lidé budou hodnotit přísně, naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především.“
Letos se koná 10. ročník soutěže. Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Pavel Pressburg z pražské Malostranské Besedy, který bude členem odborné poroty v sekci čepování.
Velké finále se pak uskuteční 5. a 6. srpna v Plzni. „Ve středu 5. srpna finalisté absolvují v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a večer představí své umění veřejnosti. Následující den je čeká praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru,“ doplňuje tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Vítěz národního finále získá možnost uvařit si vlastní várku společně se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu obchodního sládka, trofej pro vítěze, ale zejména přinese své restauraci vysokou prestiž a signál hostům, že „jeho“ restaurace se umí o pivo a své hosty skutečně skvěle postarat.
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku. Cílem soutěže je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice prostřednictvím lidí, kteří pivo „dělají“ každý den.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.