19. 6. 2015 - Víkend na krku a přichází na řadu otázka, co budete péci tentokrát? Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte recept na lahodný koláč (nejen) k čaji podle skvělé Kuchařky první republiky. Dezert je sice malinko pracnější, ale výsledek stojí za to.
Výtečný koláč k čaji
na 1 koláč
těsto
• 175 g mouky
• 105 g másla
• 50 g moučkového cukru
• 1 žloutek
• kůra z 1/2 citronu
žloutkový krém
• 1/4 l mléka
• 4 žloutky
• 30 g Vanilkového cukru Dr. Oetker
• 1/4 kg jablek
sníh
• 5 bílků
• 12 lžic Vanilkového cukru Dr. Oetker
1. Mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru rychle zpracujeme na křehké těsto – nejprve rozdrobíme máslo do mouky na drobenku a pak vpracujeme zbylé přísady.
2. Hned ho rozválíme válečkem na studeném plechu a dáme do trouby předehřáté na 180 °C na 15 minut zapéct (do světle žluté barvy, asi jako sušenku).
3. Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky a cukr s vanilkou umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí a necháme ho vychladnout.
4. Na upečené těsto dáme polovinu tohoto krému, na něj položíme vrstvu jablek nakrájených na tenké plátky, na to opět krém a úplně nakonec potřeme vrstvou tuhého sněhu, ušlehaného z bílků a cukru.
5. Teplotu trouby snížíme na 140 °C a koláč zapečeme do světle žluta, aby byly špičky sněhu ožehlé. Rozkrájíme ho na úhledné čtverečky a podáváme. I ke kávě.
P.S. Přímo ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, známým z francouzské cukrařiny jako crème pâtissière, představující jeden z jejich pilířů. Francouzské a vídeňské recepty silně ovlivňovaly zejména produkci v cukrárnách a řada našich tehdejších kuchařů a cukrařů také absolvovala stáže v některém vídeňském či francouzském podniku.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.