22. 6. 2015 - PARDUBICE – Východočeskou restaurací roku 2015 se stala restaurace U Zběhlíka z Čisté. Rozhodli o tom svými hlasy návštěvníci a odborná porota FRESH Festivalu, který se konal od 20. do 21. června na dostihovém závodišti v Pardubicích.
Zároveň vybrali i Pivo FRESH Festivalu Pardubice 2015. Ze všech čepovaných pěnivých moků jim nejvíce chutnaly produkty pivovaru Rychtář. Na pardubické závodiště si o víkendu našlo cestu téměř třicet tisíc lidí.
FRESH Festival navazuje na úspěšný Apetit festival, který se v Plzni koná už od roku 2011. V Pardubicích se konal letos potřetí. Oficiálním spolupořadatelem akce se od letošního roku stala televize Prima, a tak se původní název změnil podle kulinářské značky televize na FRESH Festival. „Atmosféra byla skvělá. Jsem moc rád, že se nám podařilo gurmánské zážitky a kuchařské hvězdy přiblížit většímu množství lidí,“ zhodnotil organizátor Prima FRESH Festivalu Martin Nauš.
V Pardubicích se festival odehrával na dvou pódiích, kde diváky nadchli svými kuchařskými show a workshopy známí šéfkuchaři i populární osobnosti. Taje svého kuchařského umění jim prozradila foodblogerka Veronika KOKO Kokešová, exotickou kuchyní včetně hadího masa překvapil Petr Koukolíček a svým nenapodobitelným způsobem pobavil Zdeněk Pohlreich. Mezi další hosty patřili například Roman Vaněk, Dalibor Navrátil, entomofág Petr Ocknecht či Markéta Hrubešová.
V obležení davů lidí byly na festivalu stánky jednotlivých restaurací. Třináct TOP podniků se se svými degustačními menu utkalo o titul Východočeská restaurace roku 2015. Vyhlášení výsledků bylo vrcholem celého festivalu. Pomyslný bronz si odnesl podnik Nová Amerika Golf Resort z Kuksu, na stříbrné příčce skončila restaurace Myslivna z Pardubic a zlato náleží restauraci U Zběhlíka z Čisté.
Obr. Vítězná restaurace U Zběhlíka z Čisté
Z nabídky 20 pivovarů a minipivovarů vybrali návštěvníci svými hlasy také nejlepší pivo festivalu. Držitelem titulu Pivo FRESH Festivalu Pardubice 2015 se stal pivovar Rychtář, druhou příčku obsadil pivovar Svijany a na třetím místě skončil Rodinný pivovar Dobruška.
Více informací k festivalu na www.freshfestival.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.