14. 7. 2015 - Calvo, prémiová značka na trhu s tuňáky v konzervě, přináší lehké zdravé recepty vhodné nejen pro horké dny.
Léto je oblíbeným obdobím fanoušků zdravého životního stylu i gurmánů a šéfkuchařů. Čerstvá zelenina a voňavé bylinky jsou v tomto ročním období jednoduše dostupné a přímo vybízí k přípravě zdravých jídel a objevování nových chuťových kombinací.
Recepty s tuňákem Calvo byly sestaveny tak, aby obsahovaly zdravé tuky a bílkoviny, které organismu v našich krajích často chybí. Recepty sestávají z čerstvé zeleniny plné vitamínů a minerálních látek. Náročnější strávníky jistě zaujme koláč s tuňákem ze špaldové mouky, který zaručeně zasytí a zároveň představuje ideální volbu pro letní výlety. Dostaňte z letošního léta maximum a nabijte organismus vitaminy, minerály a potřebnými omega-3 mastnými kyselinami.
Avokádo plněné tuňákem
Ingredience (pro 2 osoby):
* 4 zralá avokáda
* 2 plechovky tuňáka Calvo v olivovém oleji 80 g
* 1 větší rajče
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* hrst nasekaného koriandru
* 1 citrón
* sůl a pepř
* cherry rajčátka a koriandrová nebo petrželová nať na ozdobu
Doba přípravy: 20 minut
Avokáda oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Vzniklé poloviny pokapeme citrónem, aby nedošlo k oxidaci. Pomocí lžíce prohloubíme otvory po peckách u šesti polovin avokád. Získanou dužinu spolu se zbylými dvěma polovinami avokád rozmačkáme vidličkou nebo rozetřeme nožem. Najemno nakrájíme červenou cibuli, rajče a česnek. Maso z tuňáka necháme odkapat a smícháme spolu s rajčaty, červenou cibulí, česnekem a rozmačkaným avokádem. Nakonec vzniklou směs dochutíme přidáním koriandru, soli a pepře. Směsí plníme půlky avokáda, které můžeme ozdobit půlkou cherry rajčátka a lístky koriandru. Podávat můžeme samostatně nebo s opečeným chlebem ochuceným olivovým olejem, česnekem a bylinkami.
Cuketové nudličky s tuňákem
Ingredience (pro 2 osoby):
* 1 filé z tuňáka Calvo ve skle
* 2 menší mladé cukety
* 2 hrsti slunečnicových semínek
* 2 až 3 stroužky česneku
* 6 cherry rajčátek
* 2 hrsti čerstvé bazalky
* sůl, pepř a olivový olej
Doba přípravy: 25 minut
Cukety nakrájíme na nudličky o tloušťce asi 4 milimetry. Nudličky prosolíme a necháme odležet. Připravíme si filé z tuňáka a necháme jej okapat. Najemno nakrájíme česnek. Na olivovém oleji orestujeme celá cherry rajčátka a následně přidáme osušené cuketové nudličky, jež také lehce orestujeme. Nakonec přidáme nakrájený česnek a bazalku a dochutíme solí a pepřem. Cuketové nudličky nandáme na talíř, přidáme tuňákové maso a posypeme slunečnicovými semínky opraženými na suché pánvi. Hotové jídlo ozdobíme čerstvou bazalkou.
Koláč s tuňákem
Ingredience (2 osoby):
Těsto:
* 250 g špaldové mouky
* 1 vejce
* 125 g másla
* hrst čerstvého oregana
* 25 ml studené vody
* sůl
Náplň:
* 1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3 x 80 g
* hrst vypeckovaných černých oliv
* 100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky
* 5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu
* ½ středně velkého pórku nakrájeného na kolečka
* hrst čerstvého oregana
* 2 vejce
Doba přípravy: 60 minut
Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny.
Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.
Více receptů najdete na facebookových stránkách Calvo: https://www.facebook.com/CalvoCR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.