Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

O pečení je ve Zlíně zájem

O pečení je ve Zlíně zájem

29. 7. 2015 - ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ožilo v neděli 26. července jednou z hlavních doprovodných akcí k výstavě Příběh chleba – Pekařskou nedělí.

Lidé během ní ochutnávali téměř dvě desítky doma vlastnoručně upečených chlebů, nejrůznější chlebové placky, domácí upečené tyčinky či dožínkové koláče. Program přilákal více než pět stovek návštěvníků. Hlavní částí odpoledního programu byla ochutnávka doma vlastnoručně upečených chlebů. Během ochutnávky lidé vyzkoušeli například cibulový chléb, tmavé chleby či chleby ochucené bylinkami. V degustaci bylo pečivo kváskové i bez kvásku. Někteří pekaři přinesli i kvásek, který byl volně k dispozici zájemcům. Tři pekaři získali na konci programu hodnotné ceny od společnosti ETA, která věnovala domácí pekárnu, varnou konvici a toustovač.

Bohatý program byl připraven i na platformě mezi továrními budovami 14 a 15. Návštěvníci se podívali, jak se pečou chlebové placky ochucené nejrůznějšími ingrediencemi ve speciální peci. Moderní technologie pečení předvedla firma ETA, Pekárna u Jahodů se zase pochlubila dožínkovými koláči. Paní Malá přivezla lidem na ochutnávku i na prodej své domácí tyčinky, bramborové spirálky a také palačinky.

Zájemci o výrobu domácích chlebů a pečiva si mohli doplnit své suroviny na výrobu pečiva. K mání byla speciální mouka, ošatky nebo ochucovadla. Keramická dílna Kampanela manželů Crlových nabídla keramiku našich babiček. Martina Janišová představila nejrůznější slaměné a dožínkové věnce a další květinové vazby a dekorace.

Nechybělo i několik tvořivých aktivit. Nejvíce jich připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Lidé se u jejich stanovišť dekorovali plátěný pytlík na chleba, malovaly ornamenty spojené s dožínkami a tematikou vážící se k výstavě Příběh chleba. Děti i dospělí si vyzkoušeli, jak se pletou pletýnky či vánočky. Malovalo se křídami na zem. Další tvůrčí dílničky připravila Moje dílna, která nabídla malování na sklo a porcelán nebo korálkování.

Milovníci techniky, a především děti, obdivovali nejmodernější zemědělskou techniku. Převážně malé kluky lákalo posadit se do traktoru a podívat se na zem z kabiny traktoru.

Výstava Příběh chleba potrvá až do 30. srpna. Připomíná, jakým způsobem se chléb dostával na stůl našich předků. Dokumentuje také tradiční způsoby hospodaření na polích, zpracování obilovin a pečení chleba v dobách minulých. Její součástí je i projekt nazvaný Naše kořeny. „Máte doma staré fotografie, které zachycují tradiční hospodaření nebo se vztahují k domácí přípravě chleba a zpracování obilí? Podělte se s ostatními o zajímavé pohledy do minulosti a obohaťte muzejní fotoarchiv,“ vyzvala kurátorka výstavy Petra Hanáková s tím, že stačí, když lidé přinesou do muzea staré fotografie a předají je na recepci v budově 14, případně je mohou zaslat elektronickou poštou. Po oskenování se fotografie vrátí zpět majiteli. Kopie budou následně s jeho svolením instalovány ve výstavě. Návštěvník, který přinese alespoň jednu fotografii, získá obratem volnou vstupenku na výstavu Příběh chleba, kterou může uplatnit pro jednorázový vstup až do konce srpna.

Až do konce srpna se lidé mohou k výstavě těšit na další doprovodné akce. Již tento čtvrtek, tedy 30. července v době od 10.00 do 12.00 a od 14.00 do 18.00, se uskuteční Tvořivá dílna pro děti a rodiče. „V ní budeme společně vyrábět ozdoby z obilí. Dílna je vhodná pro děti od čtyř do 12 let,“ řekla vedoucí oddělení muzejní pedagogiky muzea Ivona Bořutová s tím, že je dobré si na dílnu rezervovat místo. Vstupné je 35 korun.

V srpnu jsou připraveny tři programy. První z nich bude komentovaná prohlídka 5. srpna s etnografkou Alenou Prudkou. Děti i rodiče se mohou 20. srpna těšit na další tvořivou dílnu a celý doprovodný program vyvrcholí 27. srpna pekařskou dílnou Mísím, mísím boží dárek.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.14-15.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz