Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Test grilovacích klobás 2015

Test grilovacích klobás 2015

28. 8. 2015 - K létu a období prázdnin neodmyslitelně patří grilování. Na žhavý rošt lze položit prakticky cokoli od ovoce a zeleniny přes maso až po uzeniny, které jsou k dostání takřka celoročně.

Protože se však na trhu objevují speciální grilovací edice, které jsou dostupné jen v letní sezóně, rozhodli jsme se podrobit je odborným analýzám. Do laboratoře jsme poslali 16 druhů vepřových grilovacích klobás a zjišťovali, kolik masa obsahují. A rozdíly se našly, čtyři výrobky navíc nedodržely množství masa deklarované na obalu.

Klobásy a klobásky nejrůznějších velikostí mají své příznivce po celém světě. Není se čemu divit: snadno se připravují, šikovně se drží i dobře chutnají a jejich náplň může být pokaždé jiná. Právě způsob přípravy, druh masa a různé koření a bylinky jsou to, čím se od sebe klobásy regionálně odlišují a v čem se jejich chuť přizpůsobuje zvyklostem místních strávníků. Příkladem může být maďarská klobása – čabajka – do které patří namleté vepřové maso s mletou paprikou, česnekem a dalším kořením. Po naplnění do střívek se udí studeným kouřem, nechá zrát a vysouší se. Naproti tomu vinná klobása, která dříve nesměla v době zimních svátků na české slavnostní tabuli chybět, se vyrábí z hovězího a vepřového masa, vína, muškátového květu, oříšku, citrónové kůry a veky nebo žemle. Zatímco maďarskou lze jíst tak, jak ji koupíte, vinnou klobásu je zapotřebí nejprve upéct.

Jinou českou klobásou, avšak zcela odlišnou od vinné, je ostravská, která se vyrábí z mletého a krájeného vepřového masa a vyznačuje se specifickou tmavou barvou na povrchu. Dobře chutná zastudena i vařená nebo grilovaná a na její podobu myslí i česká legislativa. Unijní logo chráněného zeměpisného označení nese populární norimberská klobása, do které se podle tradiční receptury dává vepřové maso a sádlo a nesmí v ní chybět majoránka.

My jsme se rozhodli podrobit testu klobásy, které právě mají svoji hlavní sezónu: grilovací z vepřového masa, z nichž některé nesly označení „norimberské“. Mimo obsahu masa se lišily i výskytem zbytečných přídatných látek. Na celkové hodnocení měla vliv také senzorika. Osm odborníků posuzovalo vzhled, vůni, chuť i příjemnost skousnutí.

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.dtest.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz