2. 9. 2015 - Kdy jindy poznat jihotyrolskou gastronomii, než při příležitosti oslav jídla a vína. Törggelen, největší událost podzimu v Jižním Tyrolsku, začíná již na konci září na statcích místního farmářského sdružení Roter Hahn.
26. září v 19:00 se rozžehnou kaštanové ohně tzv. Keschtnfeuer, které oficiálně zahájí slavnosti Törggelenu. Na 24 farmách budou farmáři, kromě nabídky kvalitního vína, pražených kaštanů a přípravy místních specialit, organizovat výlety a degustační programy.
Oslavy Törggelenu jsou v Jižním Tyrolsku vrcholem vinařské sezony. Název svátku pochází ze slova Torggl, což je lis na hrozny. V dobách dávno minulých, po námaze spojené s podzimní sklizní, pozval sedlák své pomocníky na malou hostinu, tzv. “Auraumer”. Ve vinařských oblastech se konala většinou ve sklepě, kde stál právě lis na víno. Od té doby se tento konec vinné sezony nazývá Törggelen. Je to pro místní i přespolní návštěvníky příležitost k návštěvě mnoha míst a farem, kde jedí, pijí a hlavně ochutnávají mladá vína. Statky a šenky, které se oslav účastní, najdete snadno, mají na dveřích poznávací znamení v podobě svazku větviček. Nejautentičtější atmosféru však přináší tzv. Buschenschank, hospůdky, které nabízejí vlastní víno. Takovou je například Griesserhof ve Vahrn nebo Winklerhof ve Villanders.
Ať již však zavítáte kamkoliv, všude vás bude čekat vřelé přivítání, po celé dny i noci bujará zábava často za doprovodu místních kapel a také řada gurmánských zážitků. Jídlo i pití je vždy tradiční, z místních surovin a nejtypičtějším pokrmem je Schlachtplatte – talíř plný kysaného zelí, knedlíků, špeku, slaniny i párečků, ze kterého se nají i několik strávníků najednou. Zapít to můžete některou z domácích limonád, čerstvým jablečným nebo hroznovým moštem a hlavně mladým vínem, hlavní hvězdou celých oslav.
Ale nejen víno, typickou pochutinou Törggelenu jsou i jedlé kaštany jsou. Ochutnat je můžete jen tak, pečené, z papírového kornoutu, ale i v mnoha rozličných úpravách, z nichž na jednu z nich přinášíme originální recept:
Kaštanové Krapfen
Přísady na kynuté těsto
1 kg pšeničné mouky
50 g kvasnic
20 g soli
200 g cukru
asi 500 ml mléka
100 g másla
6 žloutků
2 vanilkové cukry
citronová kúra
½ sklenice rumu
Přísady na náplň
300 g pečených kaštanů
300 ml mléka
100 ml smetany
80 g cukru
1 špetka soli
2 polévkové lžíce rumu
Postup
Přísady na kynuté těsto dobře promícháme do střední tuhosti a necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplň. Pečené a oloupané kaštany vaříme společně s mlékem, smetanou, cukrem a trochou soli asi 30 minut. Celou směs následně propasírujeme, ochutíme rumem a pokud je směs moc hustá, přilijeme trochu mléka nebo smetany.
Z těsta uválíme 1 cm tlusté pláty. Vykrájíme z nich kolečka a kornoutkem na ně naneseme kaštanovou náplň. Těsto s náplní přehneme do tvaru půlměsíce a pevně stlačíme okraje. Necháme 20 minut odpočinout a poté je smažíme na rozpáleném tuku. Servírujeme je posypané cukrem a přelité máslem.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.