18. 9. 2015 - BZENEC - I když vinobraní naplno propukne až v druhé polovině září, už teď se ve vinicích Zámeckého vinařství Bzenec (dále ZVB) sbírají malé partie hroznů na výrobu sektů a první rané odrůdy jako např. Müller Thurgau nebo Muškát moravský.
„Dobu sběru určuje odrůda a současně poloha vinice. Každá vinice má jiné klima a proto rozdíly v dozrávání hroznů bývají až 14 dní. Tradičně jedny z posledních sklízených odrůd budou obecně Ryzlinky rýnské a Veltlínské zelené, na Mikulovsku končí vinobraní sklizní Ryzlinků vlašských,“ vyjadřuje Bořek Svoboda, ředitel ZVB. Pokud jde o kvalitu hroznů lze předpokládat, že letošní ročník může patřit k těm lepším i přes extrémně suché léto. „Hrozny sice dostaly hodně slunce, ale o to méně vláhy. O kvalitě hroznů letos rozhodovala zejména poloha vinice a vodozdržnost půdy, taky stáří vinice a samozřejmě odrůda. Některým odrůdám extrémní horka přidají na kvalitě, ale jiným naopak uberou,“ dodává Bořek Svoboda.
Foto: Rulandské modré
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.