Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jablečnou slavností v Hostětíně odstartuje kampaň o stromech

Jablečnou slavností v Hostětíně odstartuje kampaň o stromech

24. 9. 2015 - VSETÍN - Osvětovou kampaň Stromy a my odstartuje v neděli 20. září LÍSKA. Stane se tak na Jablečné slavnosti v Hostětíně, kde návštěvníky čeká tradiční oslava jablek, řemesel a kultury.

Pátý ročník kampaně potrvá až do 30. října. Lidé se během ní mohou těšit na řadu akcí zaměřených na téma stromy, které se uskuteční na mnoha místech ve Zlínském kraji. „Kampaň je inspirována zejména tradičním Dnem stromů (20. října). Cílem je upozornit na skutečnos, že stromy jsou jedinečné a pro nás velmi důležité. Je potřeba je nejen chránit, ale také znovu vysazovat a opečovávat. Zkrášlují města, parky, zahrady, zahrady a dávají řadu nejrozličnějších plodů. Především jsou ale důležité jako součást krajiny a zdroj životně důležitého kyslíku. Potřebujeme je všichni a musíme se o ně poctivě starat,“ zdůraznila jeden ze smyslů kampaně předsedkyně LÍSKY Iva Koutná.

Organizátoři kampaně věří, že lidé během akcí objeví informace, které budou lidi inspirovat k oslavě přírody, barevných listů a především stromů. Do kampaně se zapojilo několik organizací. LÍSKA po celou dobu nabízí školám výukový program pro školy nazvaný Stromy kolem nás a dále připravuje dva Barevné víkendy s LÍSKOU pro rodiny s dětmi v krásné přírodě podhůří Javorníků. Park Rochus – odborný garant kampaně – připravuje na sobotu 3. října procházku nazvanou Za skrytými poklady přírody, která odhalí mnohá tajemství skrývající se v křovinaté stráni na úpatí Černé hory v areálu Parku Rochus na Uherskohradišťsku.

V závěru kampaně se pak příznivci stromů sejdou na tradiční akci nazvané Stromy pro Rochus, která se uskuteční v sobotu 24. října. Dalším ze zapojených partnerů je Muzeum regionu Valašsko, které připravilo pro školy výstavu starých a krajových odrůd jablek a přitom jim ukáže, jak se ovoce moštuje, pěstuje nebo jak se vyrábí třeba jablečné prostírání. Tato výstava bude k vidění v zámku Lešná u Valašského Meziříčí od 12. do 30. října.

Základní škola v Liptále připravuje s rodiči Podzimní slavnost. DDM Uherský Brod – Centrum ekologické výchovy Chrpa se ke slavnostem rovněž přidá. V sobotu 10. října se uskuteční Slavnost padajícího listí – výlet za stromy rostoucími v Bílých Karpatech. Chybět nebude 21. října ani moštování jablek v zahradě Jamy. Dům dětí a mládeže v Uherském Hradišti, jeho odloučené pracoviště Trnka, vyhlašuje výtvarnou soutěž „Stromy ve víru podzimních barev“ a v úterý 20. října zve na Den stromů v Redutě, což bude zábavně naučné dopoledne s tematikou stromů na podzim. Akce je určená jak pro školy, tak také pro veřejnost. Významnou celostátní akcí je anketa Strom roku 2015, více na http://stromroku.cz/ Více informací najdete na http://www.liska-evvo.cz nebo https://www.facebook.com/pages/Stromy-a-my

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: koutna.iva@seznam.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz