30. 9. 2015 - VELKÉ KARLOVICE – Karlovský gastrofestival je opět tu! Svátek všech labužníků a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých šest let zařadil mezi největší akce v ČR a jen loni na něj zavítalo 29 tisíc návštěvníků, vypukne ve valašských Velkých Karlovicích již v pátek 2. října, kdy jej odstartuje podvečerní posezení s kapelou Dareband u Penzionu U Dorňáků a Galavečeře ve Spa hotelu Lanterna.
Hlavní program – takzvaná Gastro tour s ochutnávkami (nejen) valašských specialit, mezinárodním farmářským trhem, soutěžemi o nejlepší frgál a klobásu a dalšími doprovodnými programy pro celou rodinu ovládne karlovické údolí Léskové v sobotu 3. a neděli 4. října, vždy od 10 do 18 hodin.
Karlovský gastrofestival je jedinečný tím, že vstup na něj je zdarma. Vedle programu je atraktivní i místo konání: uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou valašskou krajinou. Celkem 10 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem. Během Gastro tour platí v celém údolí jednotné platidlo Valašský gastroš dostupné ve směnárnách.
Kromě nabídky specialit místních i hostujících kuchařů (zajímavou osobností bude například Jan Punčochář z Grand Cru hostující v Chaloupkách U Pařízků) je součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Maďarska. Letos nabídne již téměř pět desítek stánků.
Pro návštěvníky budou připraveny i kuchařské show, zaměřené např. na výrobu domácích těstovin, dobrot z čokolády (v podání herečky a kuchařky Markéty Hrubešové), úpravu mořských plodů či správnou přípravu kávy, jako zpestření se uskuteční workshopy s odborníky značky Nikon na téma Jak fotografovat jídlo. Řezníci i amatérští kuchaři se mohou zapojit do soutěže o nejlepší klobásu, nebude chybět ani oblíbený řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, barmanské večery či atrakce pro děti, řada míst ožije i večer besedami u cimbálu či živé muziky.
Oblíbeným zpestřením je takzvaná frgálová manufaktura, v níž si mohou děti i dospělí v Gril srubu Razula pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.
Nebudou chybět ani tradiční galavečeře pro náročné gurmány v místních hotelech Lanterna a Horal, které se zaměřují na zážitkovou gastronomii. Při galavečeřích také každoročně hostují kuchařské osobnosti s prestižní michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, vůbec prvního Čecha, který se stal držitelem “kuchařského Oscara“. „Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba aktuální držitelé michelinské hvězdy v ČR Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český trojlístek díky Pavlu Pospíšilovi, který trvale žije v Německu. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro hosty sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd. Večeře je již vyprodaná, ale na oběd ještě zbývá pár posledních míst, podobně jako na další dvě valašské galavečeře hotelů Lanterna a Horal,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.
Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. V čele poroty vždy zasedá Ladislav Frgal a stalo se již tradicí, že tým porotců každý rok doplní i vybraná známá osobnost. Loni si takto práci porotkyně vyzkoušela herečka Aňa Geislerová, letos ji vystřídá herec a zpěvák Jan Budař. Více: www.karlovskygastrofestival.cz
Tipy z letošního programu:
2. 10. Galavečeře Spa hotelu Lanterna (šéfkuchař Pavel Václavík)
3. – 4. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura
3. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
3. 10. Michelinská galavečeře Pavla Pospíšila
3. 10. Galavečeře hotelu Horal (šéfkuchař Jaroslav Orság)
4. 10. Michelinský oběd Pavla Pospíšila
4. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.