1. 10. 2015 - PRAHA – Český kavárenský řetězec CrossCafe rozšiřuje svou nabídku o sezónní nápoje a pokrmy. S přicházejícím podzimem rozšiřují kavárny nabídku především o produkty, které dokáží „zahřát“.
Novinky CrossCafe nejsou ovšem výjimečné pouze svým výsledným vzhledem a chutí, zaujmou i svými netradičními názvy, které si už tradičně laškovně pohrávají s českým jazykem.
„Je zcela běžné, že se nabídka v gastronomii přizpůsobuje sezóně. Jednak jsou dostupné jiné suroviny a jednak mají v každém ročním období obyvatelé Evropy zcela jiné chutě a výživové potřeby. Zamyslete se, jaké chutě se vám pojí s létem a jaké se zimou. Jde tedy o zcela přirozený krok. Stejně jako u stávající nabídky, i u nového sortimentu jsme se rozhodli tradiční názvy nahradit lingvistickými hříčkami. U některých produktů jsme se rozhodli pro počeštění originálního názvu, jména jiných produktů jsme vytvořili ze dvou slov a vytvořili tak zajímavý novotvar,“ říká Jan Janák, zakladatel a majitel licence CrossCafe.
Vzhledem k nadcházejícímu podzimu CrossCafe obohatilo svou nabídku o dva druhy horkých nápojů a tři pokrmy. Za tradiční podzimní lze považovat horký ovocný nápoj Moštrúdl. Ve speciální nabídce tak zákazník nalezne teplý jablečný Nebílovský mošt zdobený křížalami, který kavárnám dodává přímo výrobce.
Druhým nováčkem podzimního menu je Caffé latte Pumpkin Spice - espresso doplněné našlehaným mlékem a sirupem s jemně kořeněnou příchutí. Dýně je koneckonců pro podzim typická zejména díky americkému svátku „Halloween“, který se zabydlel už i u nás. Pro dobré zvládnutí útoku podzimních strašidel nevlídna a chladu, je proto připravena další pochoutka z dýně a to Dýňový krém.
„Dýňová polévka je vydatná a její specifickou chuť podtrhnou pražená dýňová semínka, jimiž je posypána a pár kapek dýňového oleje,“ dodává Jan Janák.
Pro milovníky sladkého pečiva jsou nově nabízeni Muffiáni. Ale zákazníci z nich mít strach nemusí. Nejedná se o sicilské kmotry, ale jde o dva exkluzivní druhy muffinů. Vanilkový košík s čokoládou a čokoládový košík s višní se může stát nezbytnou součástí vydatné snídaně i odpoledním dezertem ke kávě. Poslední z novinek je určena pro milovníky italské kuchyně. Pokud se zákazník nechá unést svými představami, může alespoň na chvilku odcestovat do Itálie a připomenout si hřejivé slunečné dny. Správný podnět mu k tomu poskytne lehká ciabatta s provensálským kořením, čerstvými rajčaty, mozzarelou a rukolou. Hosté kaváren ji v nabídce naleznou pod názvem Čapréze.
Moštrúdl
Horký jablečný mošt zdobený jablečnými křížalami s chutí domácího štrúdlu.
Caffé latte pumpkin spice
Caffé latte s originální příchutí pumpkin spice.
Dýňový krém
Vydatná zeleninová polévka z pečené dýně, ochucená pouze solí, pepřem a zjemněná kouskem másla.
Muffiáni
Nadýchané pečivo ve dvou provedeních – vanilkový s kousky čokolády a čokoládový allá brownies s višní.
Čapréze
Ciabatta s provensálský kořením naplněná bazalkovým pestem, mozzarelou, čerstvými rajčaty a rukolou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.